Karolinska i Huddinge får kritik av Ivo efter att de opererat en patient för cancer i onödan. Foto: TT arkivbild

Opererades för cancer i onödan – avled

Publicerad

Ett ”långt, komplicerat och dödligt förlopp” blev följden för en patient på Karolinska i Huddinge som fick sin bukspottskörtel och mjälte borttagen. Senare visade det sig att patienten inte hade cancer och att operationen inte borde ha slutförts, enligt ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Patienten opererades för cancer i bukspottskörteln men led av kroniskt inflammerad bukspottskörtel. Enligt Inspektionen för vård och omsorg borde operationen inte slutförts.

Ivo konstaterar att förloppet var komplicerat och att det hanterats felaktigt. Karolinska sjukhuset får bland annat kritik för att läkarkonferensen som hölls innan operationen inte varit optimal och att vårdgivaren brustit i att planera och leda verksamheten.

Ivo:”andra diagnoser borde ha övervägts”

Även om det är svårt att ställa en säker diagnos av cancer i bukspottskörteln anser Ivo att det fanns flera faktorer som pekade på att diagnosen inte var självklar.

Ivo anser att andra diagnoser borde ha övervägts och behandlingen lever därför inte upp till kraven på god vård.

Samtidigt bedömer myndigheten att beslutet under pågående operation trots allt var korrekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.