Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Solna stad och Sundbybergs stad samverkar för att stävja ungdomskriminaliteten. ”Kommer alltid finnas kriminalitet i samhället”, säger Peter Schilling, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg. Foto: Lisa Liljefors

Öppna drogscenerna har ökat – Solna och Sundbyberg går ihop mot ungdomskriminaliteten

Publicerad

Narkotikabrotten har ökat på de flesta öppna drogscenerna i Solna och Sundbyberg. Nu ska Solna och Sundbyberg samarbeta för att förebygga brott och förhindra att unga dras in i kriminalitet.

På de flesta platserna i Solna och Sundbyberg där det finns öppna drogscener har narkotikabrotten ökat mellan 2021 och 2023. I Hallonbergen centrum har narkotikabrotten nästan fördubblats, enligt polisens rapport från oktober.

Samtidigt har andelen våldsbrott ökat i Huvudsta, Hagalund och Bagartorpsringen, men minskat i Hallonbergen och Rissne centrum under samma period.

Jobbar tillsammans mot brott

Solna och Sundbybergs stad har haft en liknande problematik kring öppna drogscener och kriminalitet. Men nu har kommunerna tagit fram ett gemensamt samverkansavtal tillsammans med lokalpolisen för att jobba förebyggande mot brott.

– Det handlar om att vi tillsammans med gemensam kraft ska bli effektivare. Vi vill förhindra barn och unga från att dras in i kriminalitet, och reducera och motverka öppna drogscener, säger Caroline Westlund, lokalpolisområdeschef i Solna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.