Oppositonen är kritiska till att inget byggbolag nappat på att bygga nytt polishus i Rinkeby. Majoriteten säger att de skickat ett förslag till polisen om att ha en temporär polisstation. Foto: SVT

Oppositionen kritisk till att inget bolag vill bygga polishus i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Oppositonen i Stockholm stad är starkt kritiska till att inget byggbolag hittills har nappat på att bygga om det nya polishuset i Rinkeby. Samtidigt säger majoriteten att de skickat ett förslag till polisen om att ha en temporär polisstation.

Bygget av en ny polisstation i Rinkeby har dragit ut på tiden. I förra veckan kunde SVT Nyheter berätta att det inte har kommit in några anbud eftersom flera stora byggföretag inte vill ta jobbet av säkerhetsskäl.

– Det är alldeles för farligt att bygga en polisstation i området, säger flera poliser som vill vara anonyma till SVT Nyheter.

Polishuset i Rinkeby

Efter SVT:s rapportering har de politiska reaktionerna inte låtit vänta på sig. Enligt oppositionen finns det ritningar och avtal som man valt att inte gå vidare med.

– Vi lämnade över till den politiska ledningen i dag, färdiga ritningar och avtal på polishus som man inte har gått vidare med. Vi har fått bortförklaring efter bortförklaring varför detta inte har gjorts. Nu säger man att det är av säkerhetsskäl, men då får vi lösa det. Det här är en fråga inte bara för Rinkeby och Stockholm, utan en nationell angelägenhet, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Upphandling pågår

Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd, menar att uppgifterna om att bostadsbolag inte vill bygga i Rinkeby är olyckliga.

– Det är väldigt olyckligt att man sprider den informationen. Vi är mitt uppe i en upphandlingsprocess.

Har det varit svårt att få anbud?

– En sådan här process är hemlig så länge den fortgår. Det är flera entreprenörer involverade i processen, säger Ann-Margarethe Livh (V).

Den gamla polisstationen i Rinkeby stängdes våren 2014 och ett år senare togs beslut att bygga en ny station. Den skulle ha öppnat till sommaren, men bygget har fortfarande inte startat och ett nytt polishus kan stå klart tidigast 2019.

Erbjuder temporär station

Till dess kan en temporär polisstation bli aktuell.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt med en polisstation. Familjebostäder har sagt till polisen att vill man ha en station i avvaktan på att den stora blir, så är vi beredda att väldigt snabbt se till att en sådan iordningställs, säger Ann-Margarethe Livh (V).

När skulle det ske då?

– Det skulle kunna ske väldigt, väldigt snabbt.

Så det är polisen som backar?

– Det vet jag inte. Polisen har fått erbjudandet och nu får de fundera över det. Men Familjebostäder är beredda att väldigt snabbt ställa en lokal till förfogande, säger Ann-Margarethe Livh (V).

SVT Nyheter Stockholm har sökt Laszlo Nemedi, chef för lokalförsörjningsenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet