– Man frågar sig om vi ska kunna fortsätta rida i vår omgivning, säger Davina McVey Gillion, delägare och vd vid Huvudsta ridskola, efter helgens hundattack. Foto: SVT

Oro på ridskola efter hundattack mot häst

Uppdaterad
Publicerad

I söndags red en av Huvudsta ridskolas elever ut på en tur. I närheten av en hundrastgård attackerades hästen av två hundar, som bet hästen i benen. Ryttaren föll av och hästen fick panik och skenade hem till stallet. Nu berättar ridskolans vd och delägare om händelsen som mötts med bestörtning och oro av ryttarna och ridskolan.

– Man frågar sig om vi ska kunna fortsätta rida i vår omgivning, om vi ska vara rädda när vi möter hundar och om det kommer vara säkert att rida i närheten. Det finns även oro för hur det ska gå för den skadade hästen, säger Davina McVey Gillion, delägare och vd vid Huvudsta ridskola.

Har det hänt något liknande tidigare?

– Nej, jag har aldrig varit med om det. Jag har aldrig hört något liknande. Vi hoppas att personerna som gjorde det här kan identifieras och åtalas, säger Davina McVey Gillion.

”Jättehemskt”

Vera Tamker rider två gånger i veckan på ridskolan.

Vera Tamker som rider på ridskolan tycker det är ”jättehemskt”. Foto: SVT

– Det är jättehemskt att två killar släpper lös två hundar mot en oskyldig tjej och en oskyldig häst som inte har gjort någonting, säger Vera Tamker, som själv är hundägare.

Hästen har opererats för den svåra sårskadan.

– Vi vet om några dagar hur läkningsprocessen går och om hon kan få komma hem i gen, säger Davina McVey Gillion.

Samtal med kommunen om hundrastgården

Under måndagen träffade ridskolan Solna stad för att prata om hundrastgårdens läge.

– Vi har i många års tid påtalat säkerhetsrisken med hundgården som ligger dikt an den här ridstigen. Vi hade inte kunnat föreställa oss att det här skulle hända, men nu blev det väldigt aktuellt, säger Davina McVey Gillion.

– Vi tittade på hur den kunde flyttas och kommunen har sagt att de ska åtgärda det, och det ser vi positivt på så klart.

Hör mer om hur hästen och ryttaren drabbades av händelsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.