I videon ser du en sprängning vid bygget av trafikleden Förbifart Stockholm strax utanför södra Hjulsta. Foto: Google, SVT

Sprängningar vid bygget av förbifarten oroar Hjulstabor

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Hjulsta har den senaste tiden hört av sig till polisen efter att de hört höga smällar på kvällarna. Ljudet kommer från sprängningar av en vägtunnel vid bygget av Förbifart Stockholm utanför Hjulsta.

Sprängningsarbetet vid södra Hjulsta sker cirka fyra gånger i veckan mellan klockan 07.00 och 22.00.

Trycket från sprängningarna uppgår i genomsnitt till 230 pascal och högsta tillåtna tryck är 500 pascal. Trafikverket har dock svårt att förutse hur långt ljudet sprids och i videon berättar projektledaren Pia Andersson vad som påverkar bullret från sprängningarna.

Bergväggen gör att ljudet från sprängningarna färdas mot södra Hjulsta. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska / SVT

Sprängningar pågår till augusti

Sprängningarna i södra Hjulsta pågår i cirka tre månader och inom kort påbörjas ett nytt, tre månader långt sprängningsarbete i Akalla. Hjulstaborna kan även komma att påverkas av de sprängningar som påbörjas i Vinsta i september.

Explosionen visar var sprängningarna sker. Foto: Google

Förvarning via telefon

Trafikverket informerar om sprängningarna via utskick hem i brevlådan. Den som bor 300 meter från byggarbetet kan anmäla sig till en tjänst för att få en förvarning 30 minuter innan en sprängning via sms, e-postmeddelande eller genom att bli uppringd på telefonen.

Fotot är taget uppe på den berg där Trafikverkets entreprenör utför sprängningar. Foto: Trafikverket

Förbifart Stockholm är en ny sträckning av E4, väster om Stockholm. Förbifarten går från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Av vägens 21 kilometer går drygt 18 kilometer i tunnel. Vägen beräkans vara klar för trafik år 2026.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer