Tiia Lepp är epidemiolog och rekommenderar att man vaccinerar sig mot mässling. Foto: TT/SVT

Oron för mässling ökar i Stockholms län

Publicerad

Trots att det pågående mässlingsutbrottet i Göteborgstrakten ännu inte har lett till några konstaterade fall här i Stockholm så ökar oron i länet.

De senaste dagarna har 1177 Vårdguiden tagit emot många samtal från personer som ringer in och är oroliga för mässling. Många har frågor om vaccinering.

Svårt få fäste i Sverige

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är Sverige fritt från mässling och de få personer som ändå insjuknar har som regel smittats utomlands. Det är mycket osannolikt att sjukdomen skulle kunna få fäste i Sverige eftersom de flesta är vaccinerade. Men personer födda på 60- och 70-talet kan ha bristande skydd eftersom de är för gamla för att ha vaccinerats som barn, men för unga för att ha fått en naturlig immunitet mot sjukdomen.

Vaccinering rekommenderas

Även Folkhälsomyndigheten märker av att fler oroar sig för mässling. De har de senaste dagarna fått fler frågor om sjukdomen än normalt. De rekommenderar alla som är osäkra på om de är vaccinerade att vaccinera sig.

– Om man är osäker ifall man har skydd eller inte är det lämpligt att vaccinera sig. Särskilt i samband med utlandsresor eftersom risken att smittas är större i många andra länder, säger Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Hon säger även att det är ofarligt att vaccinera sig igen även om man redan är vaccinerad eller har haft sjukdomen tidigare. 

Symptom på mässling

Om man skulle smittas av mässling så kan man få symptom som liknar luftvägsinfektion, torrhosta, ont i halsen, hög feber och irriterade ögon. Efter några dagar kommer utslag som är väldigt karaktäristisk, enligt Tiia Lepp.

– I normalfallet tillfrisknar man inom två veckor men det är en allvarlig och besvärlig sjukdom så man är väldigt sjuk under perioden, säger Tiia Lepp.

Men enligt Maria Granström, sjuksköterska på 1177 Vårdguiden, behöver man inte vara orolig för att drabbas av mässling.

– Man behöver inte vara speciellt orolig att smittas för det är en väldigt ovanlig sjukdom i Sverige, säger Maria Granström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer