Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör socialborgarrådet Jan Jönsson (L) om hur staden ska skydda barnen. Foto: SVT/TT

Stadens svar om ökade orosanmälningarna: ”Prioriterar att skolgången lyckas”

Uppdaterad
Publicerad

Barn som utsätts för våld eller bevittnar våld i hemmet blir allt vanligare i Stockholms stad. Det visar ökningen av antalet orosanmälningar som kommer in till stadens stadsdelsförvaltningar.
– En oroväckande trend är att en hög andel av orosanmälningarna handlar om våld i hemmet, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Antalet orosanmälningar gällande barn som misstänks fara illa i Stockholms stad har ökat med 60 procent de senaste fem åren, från 17 700 till 28 600 orosanmälningar. Och trenden är att allt fler anmäler oro om fysiskt våld.

– De här barnen berövas på något sätt sin uppväxt, och det innebär också att de själva löper risk att hamna i den här våldscirkeln och själva blir personer som utövar våld mot andra, säger Jan Jönsson (L).

För att förebygga utvecklingen jobbar staden främst med att se till att utsatta barns skolgång inte störs. Och arbetet med barn och unga har fått ta mer plats sedan barnkonventionen blev svensk lag vid årsskiftet.

Så många barn behöver sociala insatser

Visa

Från 2018 till 2019 ökade antalet ärenden till Stockholms barnahus med 40 procent – från 1030 till 1420 fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer