Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ruhani och Abdullah, fritidsledare på Egalia i Skärholmen, om betydelsen av en mötesplats för hbtqi+. Foto: Moa Ferm/SVT

Osäker framtid för hbtqi-mötesplatsen Egalia i Skärholmen

Uppdaterad
Publicerad

Egalia är en mötesplats för ungdomar mellan 13 och 19 år som är, eller funderar på om de är, hbtqi+. Verksamheten öppnade i Skärholmen 2019 men har på grund av coronarestriktioner tvingats ställa in sina fysiska träffar. Nu är de osäkra på om de kommer kunna öppna upp alls igen när pandemin är över.

Egalia i Skärholmen, en filial till RFSL:s hbtqi-mötesplats på Södermalm, startade 2019 som ett pilotprojekt som finansierades av Region Stockholm. Men sedan det stödet drogs in lever de av privata donationer. Det räcker inte, enligt dem själva. Nu hoppas de att Stockholms stad ska hjälpa till, annars kan de tvingas stänga igen helt.

– Det är jättefint att politiker går i prideparaden och klappar händerna när vi öppnar i Skärholmen, men sen så gör de ju ingenting, säger Ruhani Islam, fritidsledare på Egalia i Skärholmen.

Egalias framtid utreds av staden

När frågan lyftes av oppositionen i Skärholmens stadsdelsnämnd den 25 mars hänvisade förvaltningen till ett beslut som skulle fattas i socialnämnden.

En utredning om Egalia Skärholmens framtida finansiering pågår fortfarande.

HBTQI står för Homosexuell, Bisexuell, Transperson, Queer och Intersexperson.

Källa: Egalia Skärholmen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer