Boende i Österåker rasar mot politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Många anställda, oppositionspolitiker och medborgare i Österåker har ilsknat till efter ABC:s avslöjande om att kommunstyrelsens ordförande brutit mot kommunallagen i samband med lönesättning.

– Det är skandal! Skattepengar ska gå till nyttiga saker. Lönesättningen ska man förhandla om tillsammans, inte ska kommunstyrelsens ordförande avgöra det, säger Maj-Britt Eklund i Åkersberga.

Tidigare poltikerskandaler i Österåker

Det har stormats tidigare bland politikerna i kommunen. För knappt två kunde ABC avslöja att den förra kommuntyrelseordföranden Ingela Gardner Sundström avtackades med ett kalas som kostade närmare en kvarts miljon kronor.

Skattebetalarna fick stå för notan. Dessutom hade Gardner Sundström beställt en oljemålning av sig själv för runt 30.000 kronor.

– Jag tycker det är väldigt mycket egna intressen inblandade när de tar sina beslut, säger Carolina Theander i Åkersberga.

En helt ny politikerkultur

Stefan Cronberg, som numera är med i Roslagspartiet, har lång erfarenhet inom Moderaterna i Österåker. Han var bland annat kommunstyrelsens ordförande under tolv år på 1970- och 80-talet. Han anser att det är en ny kultur inom Moderaterna som Österåkers ledande poltiker har anammat.

– Jag tror att problemet är att Fletcher Sjöman har en alldeles för liten politisk erfarenhet och hon har tagit intryck av etablerade, kunniga, ofta maktarroganta politiker som kunde göra på ett visst sätt. Då tror hon att det bara är att göra likadant, säger Stefan Cronberg som varit moderat kommunalråd i Österåker.

Fletcher Sjöman har inga planer på att avgå

Det som kommunmedborgarna,  kommunanställda och politiker framförallt reagerat på är att kommunstyrelsens ordförande brutit mot kommunlagen när hon försökt påverka löner. Så här sa Fletcher Sjöman i ABC i torsdags.

– I de bästa av världar så ska jag inte göra det, och det var inte rätt av mig.

Fletcher Sjöman säger att hon inte har någon anledning att avgå på grund av de här uppgifterna medan oppositionen väljer att bolla frågan vidare till allianspartierna.

– Jag tycker att den borgerliga gruppen bör sätta sig och tänka över ifall det är så här de att man ska styra Österåker, säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand.

”Politikerna nu tror att de är gudasända”

– Jag tror att en del politiker har en alldeles för stor självbild och det går tillbaka till när min efterträdare lät måla en tavla av sig själv. Politikerna tror nu att de är gudasända nästan, eftersom de tillåter sig saker som för min del skulle vara helt otroligt, säger Stefan Cronberg.

ABC har sökt Michaela Fletcher Sjöman under fredagen men inte lyckats nå henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Österåkers KS-ordförande påverkade löner

Mer i ämnet