Till vänster ser man hur skyltningarna sett ut hittills och till höger hur de ser ut från och med idag på fem nya platser i Stockholm. Foto: Trafikkontoret

Otillåten skyltning ska hjälpa cyklister

Publicerad

Från och med i dag, fredag, finns en ny skylt i Stockholm som ska göra det tydligare var man får cykla mot enkelriktat. Men skylten är inte tillåten enligt vägmärkesförordningen.

Sedan sommaren 2016 är det tillåtet för cyklister att köra på platser där det är enkelriktat för motorfordon. Totalt handlar det om cirka 250 kvarter. Nu tillkommer ytterligare fem platser och det är på dessa fem gator som trafikkontoret nu väljer att testa en helt ny skyltning för att göra det ännu tydligare för trafikanter att det är okej att cykla där det är enkelriktat för motorfordon.

– Vi gör det här för att det ska bli ännu lättare för trafikanterna att förstå, säger trafikkontorets presstalesperson Ola Eriksson.

Olovlig skyltning

Trafikkontorets val av skylt är dock inte enligt lagboken, något man är väl medveten om.  Det finns nämligen ett strikt regelverk kring förbudsmärken. Trots detta har trafikkontoret satt upp den nya skyltningen och hänvisar till att den är vanligt förekommande i andra länder och därför vill testa den även i Stockholm.

Men att trafikkontoret tar sig friheter med vägskyltar är dock högst tveksamt, menar Hans Nilsson vid trafikpolisen i region Stockholm.

– Rent principiellt anser jag man ska hålla sig till det regelverk som finns men i det här specifika fallet tycker jag inte att det är bra att över huvud taget tillåta cykling mot trafiken eftersom det innebär en stor fara.

– Om jag som bilist plötsligt möter en cyklist där jag inte förväntar mig mötande trafik så är det en stor risk att det sker en olycka. Dessutom vore det intressant att se vad en rättslig prövning skulle komma fram till om en cyklist kör mot trafiken. Oavsett om politiker vill underlätta för cyklister så är det ändå bara en rättslig prövning som kan avgöra om det är rätt eller fel, säger Hans Nilsson.

Trafiken ska mätas

För att se hur den nya skyltningen fungerar i praktiken kommer trafikkontoret att genomföra så kallade slangmätningar. Det innebär alltså att man placerar ut kablar på vägbanan som automatiskt mäter trafiken som passerar.

Det är oklart hur länge den här försöksperioden ska pågå. Trafikkontoret har heller inte beslutat om man ska använda den nya skyltningen på fler platser om försöket blir lyckat.

Här testas den nya skyltningen

  • Döbelnsgatan: Markvardsgatan – Rehnsgatan
  • Döbelnsgatan: Odengatan – Markvardsgatan
  • Skeppargatan: Linnegatan – Storgatan
  • Skeppargatan: Storgatan – Riddargatan
  • Skeppargatan: Riddargatan – Kaptensgatan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.