Foto: TT

Överenskommelse mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kunde en majoritet av de politiska partierna i Stockholm meddela att de kommit överens om riktlinjer mor våldsbejakande extremism.

Strategin mot extremism har kraftigt försenats. Nu kan till slut Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Feministiskt Initiativ presentera en bred överenskommelse i frågan. Endast Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står utanför samarbetet.

– Samtliga partier i kommunstyrelsen har deltagit i framtagandet av de nya riktlinjerna och alla har bidragit mycket konstruktivt i processen, säger finansborgarrådet Karin Wanngård i en kommentar till dagens överenskommelse.

En ny särskild samordnare ska anställas och lokala handlingsplaner ska tas fram för förebyggande arbete i stadsdelsnämnderna.

I uttalandet framhäver Stockholms stad att all stadens verksamhet ska bygga på forskning och beprövad erfarenhet. Försvarshögskolan ska även vara med och bidra med ”strategiskt kunskapsstöd”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.