Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka blir konsekvenserna när häktade delar rum eller tar upp platser i polisens arrester? Hör kriminalvårdsinspektören förklara: ”Jätteproblematiskt”. Foto: SVT

Överfullt på Sveriges häkten – intagna fyller upp polisarrester

Uppdaterad
Publicerad

Det är fullt på häktena i hela landet, och särskilt besvärlig är situationen i Stockholmsregionen. Intagna placeras bland annat i isoleringsceller och sjukrum. Men även i polisens arrester – vilket kan leda till att gripna får släppas ut på gatan igen.

I dagsläget är det en beläggning på cirka 119 procent både på häktena nationellt och i Stockholmsregionen, enligt Kriminalvården.

– Vi dubbelbelägger intagna i flertalet rum och placerar intagna i olika typ av rum som inte är tänkta som ordinarie platser, men där vi kan belägga intagna. Det kan handla om isoleringsceller och sjukrum, säger Christoffer Livebrant, kriminalvårdsinspektör på häktet i Sollentuna, där cirka 300 häktade är placerade.

Hur lämpligt är det att placera personer i isoleringsrum när de egentligen inte ska vara där?

– Det är inte alls lämpligt.

90 häktade i polisens arrester: ”Pågått i flera månader”

Utöver de överfulla häktena är drygt 90 häktade placerade i polisens arrester i hela landet, varav 47 i Stockholmsregionen. I polisregion Väst används bland annat fylleceller.

– Det har pågått i flera månader, säger Christoffer Livebrant.

Han menar att det blir en dominoeffekt. När fängelserna är överfulla sitter flera personer av sitt straff på häktena, som i sin tur även fylls på när fler häktas på grund av våldsvågen och straffskärpningar.

Och nu fylls även polisarrester upp av häktade.

Poliskälla: Gripna släpptes på grund av platsbrist

Till SVT beskriver en poliskälla arrestläget i Stockholm som ”kaotiskt”. Och att det vid åtminstone ett tillfälle gjort att personer som gripits har släppts. Enligt uppgifter till SVT handlade det då om tre tjuvar som greps, men fick släppas på fri fot på grund av platsbristen.

Polisen: Nära dialog med Kriminalvården

I ett mejl till SVT kommenterar polisen utmaningarna med att Kriminalvården inte får plats med alla häktade:

”Polismyndigheten har en nära dialog med Kriminalvården i frågan för att lösa de problem som finns.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.