Så länge tror överläkaren att barnsjukvården kommer att påverkas av RS-viruset. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Överläkaren om spridningen av RS-virus i Stockholm: ”Vi tror vi har nått kulmen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt ansträngt läge inom barnsjukvården på grund av hög smittspridning av RS-virus i länet. Men enligt överläkaren Malin Ryd Rinder på Astrid Lindgrens barnsjukhus behöver de allra flesta barn som kommer till akutmottagningen inte ens vara där.

– De hade kunnat tas hand om på en vårdcentral eller en närakutmottagning, men man kommer ändå hit och det är i sig ett problem för oss, säger Malin Ryd Rinder, verksamhetschef.

Anledningen till att många blir sjuka i RS-virus, och även influensavirus, nu är för att det inte har cirkulerat i samhället under nästan två år, enligt Malin Ryd Rinder.

– Det är en hög smittspridning i samhället vad gäller RS-virus. Det är väldigt många som inte har en bra immunitet mot de här virusen och nu när de kommer tillbaka när coviden har sjunkit undan blir det väldigt många som blir sjuka samtidigt, säger hon.

Även på Södertälje sjukhus får man in många barn som har besvär.

”Vi tar emot många barn med hosta, feber och ibland andningsbesvär men kan inte testa barn som vi inte lägger in utan det får barnakutsjukvården göra. Vi har även vuxna som blir svårt sjuka i RS. Södertälje sjukhus har inte fått några extra resurser annat än det vi försöker åstadkomma i ökad bemanning inom egna ramar.” skriver Hillevi Nilsson, verksamhetschef på akuten och närakuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.