Överläkaren: ”Små barn ska vara i skuggan eller inomhus”

Publicerad

– Solen är extra farlig för barn, särskilt spädbarn som ännu inte byggt upp tillräckligt med pigment för att tåla den starka solen, säger Natalia Ballardini, biträdande överläkare vid barnkliniken på Södersjukhuset.

De senaste dagarna har det varit varmt och soligt och detta har medfört starka UV-strålar.

UV-ljuset som finns i solstrålarna är skadliga för huden och kan orsaka hudcancer. Risken är dock större om man utsätts av strålningarna i yngre ålder.

”Småbarn ska vistas i skuggan eller inomhus”

– De känsligaste barnen är spädbarn. Vi råder att barn under ett år inte ska vistas i direkt solljus, utan små barn ska man ha i skuggan eller inomhus, säger Natalia Ballardini.

Tips till föräldrar:

– Det bästa sättet att skydda huden är att ha tunna långärmade kläder, och komplettera med solkräm på de delarna där kläderna inte täcker. Sedan finns det särskilda UV-kläder som skyddar jättebra mot solen, säger Natalia Ballardini.

Om barnet får en brännskada är det viktigt att undvika solen i några dagar, samt smörja in med antingen receptfritt svag kortisonsalva, eller annan mjukgörande kräm, menar Natalia Ballardini. Mår barnet dåligt eller får feber, bör man söka vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer