Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kornhamnstorg i Gamla stan ser nu ut så här, efter att parkeringsplatserna tagits bort och ersatts med bänkar och planteringar. Foto: Pia Heick/SVT

P-platser i Gamla stan har ersatts med blommor och bänkar

Publicerad

Nästan hälften av alla parkeringsplatser i Gamla stan har tagits bort. I stället har bänkar och blommor satts ut. Samtidigt har begränsningarna för att köra bil i området utvidgats. Förändringar som får både ris och ros.

Omvandlingen av parkeringsmark till stadspark är en följd av Stockholms stads beslut att införa en så kallad stadsmiljözon i Gamla stan.

Sammanlagt har runt 130 parkeringsplatser försvunnit – de flesta av dem på Mälartorget, Kornhamnstorg och delar av Skeppsbron.

– Jag tycker det är fantastiskt – det känns som att jag fått en egen piazza utanför fönstret, säger Eva Faye-Wevle, som bor vid Kornhamnstorg som prytts med blomsterrabatter, urnor och bänkar.

Motordriven trafik begränsas ytterligare

Men att nästan hälften av p-platserna i Gamla stan har försvunnit har väckt starka protester – både från Gamla stans företagarförening och från en del boende.

I stora delar av Gamla stan är det sedan länge förbjudet att köra motordrivna fordon med undantag för klockan 06.00-11.00. Den 19 maj infördes den regeln även i de västra delarna av området.

– Det känns stressigt. Turisterna förstår inte varför jag inte kan köra dem ända fram till hotellingången, säger taxiföraren Özkan Özkanat.

Stadsmiljözon öppnar i Gamla stan

Den 7 juni öppnas stadsmiljözonen officiellt. Stockholms stads mål är att Gamla stan ska bli mer levande, samtidigt som utsläpp och buller minskar när biltrafik ersätts med gående och cyklister.

PARKERING OCH INFART I GAMLA STAN

• Cirka 130 parkeringsplatser har tagits bort, varav 50 på Skeppsbron.

• Det finns 171 parkeringsplatser kvar. 100 av dem finns på Skeppsbron, resten på Riddarhuskajen, Slottsbacken och Slottskajen.

• Leveranstrafik är bara tillåten klockan 06.00–11.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.