Den nya tvärbanan som utan byten binder ihop Solna med Sickla via Alvik. Foto: Daniel Joenback

På måndag är Tvärbanan tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Snart är Tvärbanan tillbaka. På måndag rullar trafiken igång på riktigt och då ska strulet minska för tusentals stockholmare.

I dag presenterades nya Tvärbanan som utan byten binder ihop Solna med Sickla via Alvik. Trafiken mellan Sickla udde och Alvik har legat nere sedan i våras medan arbetet med ombyggnationen pågått.

LÄS MER: Tvärbanan avstängd i ett halvår

Nackas första spårvagn

Den nya banan är förlängd till Sickla passerar därmed kommungränsen till Nacka. Det innebär att Nacka får sin första spårvagn – någonsin – och att en ny knytpunkt för trafik skapas i Sickla.

– Tvärbanan möter Saltsjöbanan och bussar. Nästa år börjar vi också bygga tunnelbana med station precis här. Det här blir en jättebra knytpunkt, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Nytt signalsystem

Tvärbanan förbinder ytterstadsområdena mellan Sickla och Solna. Hittills har det varit två separata banor som krävt byte i Alvik. Detta på grund av att signalsystemen inte fungerade ihop. Nu är ett nytt signalsystem installerat och testat under sommaren. På måndags driftsätts hela banan.

LÄS MER: Delar av Tvärbanan öppnar igen

– Det känns jättekul att kunna ge över 80 000 dagliga resenärer inte bara samma Tvärbana som de hade, utan en bättre och mer välfungerande Tvärbana, säger Kristoffer Tamsons (M), SL:s ordförande.

Hela Tvärbaneprojektet har kostat 5,6 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.