Trafikregionrådet om SL:s miljardförlust: ”Ekonomin är frisk”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har slagit hårt mot resandet i landet. Storstockholms lokaltrafik, SL, gjorde en brakförlust på nästan 1,9 miljarder kronor för 2021, skriver Dagens Nyheter. Det är över två miljarder kronor under budget.

Resandet med SL minskade förra året med 39 procent jämfört med normalåret 2019 och osäkerheten är stor om hur trafikåret 2022 kommer att se ut. Men för trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) innebär detta ingen större påverkan på de satsningar som planeras framåt, till exempel utbyggnad av tunnelbanan.

– Inte på min vakt, jag kommer stå för att det här ska vara ordning och reda och vi ska kunna kraftsamla för att ta ansvar för det framtidsbygge vi är uppe i, säger han till SVT.

Den statliga kompensationen för uteblivna biljettintäkter uppgick till 1,3 miljarder kronor för Region Stockholm år 2021. Utöver det sköt regionen till ett aktieägartillskott på två miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.