Det var i Tensta parkouren började sin resa från lek till internationellt erkänd sport, enligt Ahmed Al-Breihi. Foto: Richard Ekman / SVT

”Parkourens resa mot OS började här i Tensta”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen avgjordes framtiden för parkour som ny OS-gren. Mycket talar för att idén till att ta in sporten i finrummet föddes i Tensta men något OS blir det inte. Under måndagskvällen beslutade Internationella olympiska kommittén att ge tummen ner.

Tenstas parkourpark är en av de första i världen i sitt slag. Hit kom Morianari Watanabe, ordföranden för det internationella gymnastikförbundet, FIG, på besök 2016 och fick en presentation av vad parkour handlar om.

– Det var första gången han förstod att parkour är något för många att hålla på med. ”It's so free” sa han, minns Ahmed Al-Breihi, nationella parkourkommittén.

Enligt Ahmed Al-Breihi var det här en milstolpe för parkouren. Från den dagen började Morianari  Watanabe arbeta för att ta in parkouren i gymnastikvärmen och i förlängningen göra sporten till en egen OS-gren.

Inspirerande att se de svenska ungdomarna

Ahmeds bild delas av Margaret Sikkens Ahlqvist, ordföranden för kommittén Gymnastics for all, som ligger under FIG.

”Vi ett flertal tillfällen har Mori talat om hur inspirerande det var att se ungdomarna i Sverige träna Parkour och hans idé om att få in det i FIG föddes där.” skriver hon i ett mejl till SVT.

Och i dag kunde OS-drömmen har blivit verklighet när Internationella olympiska kommittén skulle fatta beslut om parkour skulle bli en del av programmet i OS i Paris år 2024.

Men vid 18-tiden kom beskedet att parkour inte kommer att finnas med i OS 2024.

Se när Ahmed Al-Breihi och Jesper Eriksson kör parkour i Tensta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.