Passiv rökning hos spädbarn – stora skillnader i länet

Uppdaterad
Publicerad

Andelen föräldrar som röker i hemmet under sitt barns tidiga ålder skiljer sig rejält i Stockholms län. I Södertälje röker 21 procent av föräldrarna till spädbarn. På Norrmalm, en procent.

Rökningen bland spädbarnsföräldrar minskar i Stockholms län i stort. Men skillnader från kommun till kommun är markanta. De föräldrar som röker mest i Stockholms län bor i Södertälje och Botkyrka. Det visar en ny rapport från barnhälsovårdsenheten i Stockholms läns landsting, som publicerades i dagarna.

Vad beror det här på?

– Områden där föräldrar har mindre pengar att röra sig med, där har man sett att det röks mer. Det är en uppgift som vi haft med i tidigare rapporter, men inte i den här, säger Karolina Lindström, barnhälsovårdsöverläkare på landstinget.

Sjuksköterskor utbildas

För att komma åt problemet med föräldrar som röker under tiden barnet är litet, har barnhälsovårdsenheten satt in riktade insatser. Bland annat hålls motiverande samtal med spädbarnsföräldrar som uppger att de röker.

– Våra BVC-sjuksköterskor har utbildats i det här. Det handlar mycket om att lyssna efter de tankar som föräldrarna själva kan ha. Ofta har man ju tankar på sin rökning och har börjat fundera på att sluta, men inte riktigt tagit tag i det. Det handlar mer om att undersöka och lyssna än att peka med hela handen, säger Karolina Lindström.

Fler pappor röker än mammor

I barnhälsovårdens årsrapport redovisas årligen hur stor andel av barnen i SLL som utsätts för tobaksrök i hemmet vid 0–4 veckor. Rökning var vanligare hos pappor/icke födande förälder jämfört med mammor vid 0–4 veckors ålder, åtta respektive två procent.

– Det beror nog på att graviditeten troligen gör så att kvinnor får en annan anledning på ett mer påtagligt sätt att sluta innan barnet föds. Det är väl en förklaring, säger Karolina Lindström.

Under det senaste decenniet har andelen barn som utsätts för tobaksrök i hemmet gradvis minskat i länet. Ett exempel på det är att utsatthet för tobaksrök i hemmet i nyföddhetsperioden har minskat från tolv procent 2006 till nio procent år 2016.

– Successivt och stegvis har vi en långsam minskning och det är vi jätteglada för. Det är säkert många faktorer som spelar in, synen på rökning och föräldraskap. Det har hänt ganska mycket sedan 2006. Det är ju en samhällsrörelse, säger Karolina Lindström.

Spädbarn som utsätts för passiv rökning – så ser det ut i din kommun

Andel (i procent) barn i åldern 0-4 veckor som utsätts för tobaksrök i hemmet

Danderyd – 3,3

Ekerö – 5,2

Järfälla – 8,3

Lidingö – 4,2

Norrtälje – 15,2

Sigtuna – 14,5

Sollentuna – 9,0

Solna – 5,1

Sundbyberg – 8,3

Täby – 2,5

Upplands Bro – 11,6

Upplands Väsby – 10,8

Vallentuna – 2,8

Vaxholm – 4,6

Österåker – 7,7

Bromma – 4,3

Enskede Årsta Vantör – 7,7

Farsta – 10,5

Hägersten-Liljeholmen – 3,2

Hässelby-Vällingby – 15,2

Kungsholmen – 1,4

Norrmalm – 0,8

Rinkeby-Kista – 18,9

Skarpnäck – 5,3

Skärholmen – 15,2

Spånga-Tensta – 16,6

Södermalm – 2,8

Älvsjö – 8,7

Östermalm – 2,1

Botkyrka – 20,5

Haninge – 13,8

Huddinge – 14,3

Nacka – 5,9

Nykvarn – 8,7

Nynäshamn -12,3

Salem – 10,3

Södertälje – 20,6

Tyresö – 7,7

Värmdö – 5,3

Stockholms län – 8,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.