Foto: Jessica Gow/TT

Patient kunde hämta ut 55 narkotikaklassade tabletter om dagen

Publicerad

En läkare i Nynäshamn har i flera fall skrivit ut starka, beroendeframkallande läkemedel i väldigt stora doser.

I det mest extrema fallet hade läkaren förskrivit flera tusen tabletter av en stark smärtstillande opiat i olika styrka. Detta medförde att patienten i snitt hade tillgång till i medeltal 55 tabletter dagligen av läkemedlet. Det rörde sig om tabletter av typen Oxikodon/Oxycodone/Oxynorm, en medicin som i Fass beskrivs som beroendeframkallande och som kräver största försiktighet av läkare som skriver recept på det.

Det är inte heller enda fallet. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot läkaren för bristande försiktighet vid förskrivningen av narkotiska läkemedel till totalt tre patienter.

Hundratals tabletter

En annan patient var ordinerad en tablett till natten, också av ett narkotiskt läkemedel. Läkaren förskrev 500 tabletter mellan sista maj och mitten av augusti, vilket innebär nästan två års behov av tabletterna på två och en halv månad.

Dessutom kunde patienten hämta ut gamla recept. Efter läkarens förskrivning kunde patienten hämta ut motsvarande 5 tabletter dagligen under perioden 10 juli till 6 september.

Även den tredje patienten fick efter att läkaren skrivit ut flera recept tillgång till hundratals fler tabletter än ordinerad dos som var 1 tablett till natten.

Läkaren uppger att han nu inser att hans förskrivning till patienten kraftigt överstiger ordinerad dos.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.