Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, om varför en avgift för uteblivna vårdbesök måste införas. Foto: SVT/TT

Höjd avgift för uteblivna vårdbesök – så kan skolkande patienter straffas

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler patienter i Stockholms län uteblir från sina bokade sjukvårdsbesök, något som kostar regionen en halv miljard kronor årligen. Nu kan det snart införas en avgift på 400 kronor varje gång en patient uteblir.

Avgiften kommer att drabba patienter som uteblir från en bokad tid hos bland annat vårdcentral, husläkare, specialistläkare eller planerade operationer utan giltigt skäl. Något som regionen anser nödvändigt då allt fler patienter uteblir från sina inbokade tider.

En halv miljon patienter uteblev

Under 2018 gjordes nästan 22 miljoner vårdbesök i Region Stockholm. Av dessa ställdes 514 000 besök in för att patienten inte dök upp eller avbokade för sent. Det är en ökning med åtta procent sedan 2015 och pekas ut som en bidragande orsak till att vårdköer växer.

Enligt regionen kostar de uteblivna besöken i snitt över tusen kronor per besök.

Höjd avgift kan införas i vår

I dag kan vårdgivare i länet ta ut en avgift motsvarande patientavgiften, vid uteblivet besök. Men alla vårdgivare gör inte det. Sjukhusen tar till exempel inte ut någon avgift om patienter inte dyker upp till operationer inom slutenvården.

Den nya avgiften ska bli likvärdig för alla med undantag för patienter inom den psykiatriska vården, där det kan finnas förklarliga skäl till att patienter uteblir.

Ett slutligt beslut om höjd avgift tas i regionfullmäktige i mars och kan införas tidigast 1 maj. Hur mycket pengar den nya avgiften kommer att generera har hälso- och sjukvårdsförvaltningen inte räknat på.

SVT rapporterade · Är det rätt att ta ut straffavgift för uteblivet besök inom sjukvården?

Bör vården ta ut avgift för att patienten inte dyker upp? Eller kan det finnas naturliga orsaker bakom de flesta fall vilket gör att vården bör räkna med bortfall? Vad tycker du om reformen?
08.24
Det är bra, men jag tycker även att det ska fungera åt båda hållen så att om läkaren behöver lämna återbud så kan det inte ske inom 24h av besöket. Hur det ska fungera praktiskt vet jag inte :)
08.32
Alla kan bli sjuka eller få förhinder av plötslig anledning. Det ska det verka åt båda håll då persons resa och tagit ledighet från arbete eller liknande också kostar!
08.32
Det faller sig naturligt att betala för en tid man inte avbokat, däremot ska man absolut inte ta ut större avgift än vad själva besöket annars hade kostat.
08.32
Generellt bra, och inte svårare att avboka än att boka. Undantag skulle kunna vara motiverade i vissa speciella situationer, t.ex. om personen inblandad i trafikolycka på väg till kliniken
08.32
Absolut! Har man fått tid så är de självklart att hålla den.
08.32
Visst. Straffa skattebetalarna ytterligare för vårdens oeffektivitet och oflexibelitet.
09.01
Har man bokat en tid och väljer att inte dyka upp eller i god tid meddela att man inte kan komma, så är det helt naturligt att man skall betala.
09.01
Ibland bokar vården själva in tider (som till mammografiscreening till exempel). Dessa borde inte kunna ge avgifter om någon uteblir.
09.01
Det är ett bra förslag, resurserna måste användas. Det finns andra verksamheter i samhället där man får betala om man inte kommer så varför inte här. Har också en känsla o erfarenhet av att det ofta är samma personer det handlar om. Som så ofta är det få som förstör för många.

Undantag från avgiften vid uteblivna besök

Visa

• Giltiga skäl

• Barnavårdscentraler, BVC

• Abort- och preventivmedelsrådgivning

• Patienter som går under smittskyddslagen

• Hembesök, då patienten inte är hemma när besöket genomförs

• Besök som ställs in på grund av inställd eller försenad färdtjänstresa som bokats hos regionens beställningscentral

• Fall där patienten inte fått möjlighet att avboka besök i tid, till exempel på grund av att mottagningen varit stängd

• Besök som bokats mindre än 24 timmar innan besöket äger rum

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer