Jan Evensson på Stockholmspolisen och bild från en dödskjutning vid Älvsjö station. Foto: TT

Pensionärer tas in för att lösa dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna hantera alla utredningar om grova brott i region Stockholm måste polisen förstärka sina resurser. Till sin hjälp ska de ta in nio pensionerade poliser.

– Med den erfarenhet och entusiasm de har så kommer de kunna bidra från första dagen, säger kommenderingschef Jan Evensson.

Polisen i region Stockholm hanterar just nu ungefär 120 ärenden om mord eller mordförsök som i flera fall är kopplade till skjutvapenvåld. Utöver det arbetar de med en rad andra allvarliga brott som misstänkta våldtäkter, människorov och utpressning.

– För att hantera alla pågående utredningar om grova brott behöver vi förstärka vår utredningsresurs, säger Jan Evensson, som är kommenderingschef i den särskilda händelsen Max.

Sedan början av 2017 har närmare 40 personer skjutits ihjäl i konflikterna mellan olika kriminella grupperingar i Stockholm. Samtidigt har polisregionen de senaste åren tappat 250 anställda, trots nyrekryteringar.

”Kommer kunna sätta fast en del banditer”

Nu startas ett pilotförsök, där nio poliser som gått i pension de senaste åren återvänder till utredningsarbetet på deltid.

– Det är en smart lösning, säger Jan Evensson.

De pensionerade poliserna är gamla rutinerade grova brottsutredare och har god kunskap i ämnet.

– Med den erfarenhet och entusiasm de har så kommer de kunna bidra från första dagen. De kommer kunna sätta fast en del banditer och med varje lagföring får vi ett bättre läge.

Vad tycker de själva om att ha fått den här möjligheten?

– Det är lite som en skolklass som samlas för att börja skolan, förväntansfulla och laddade. De har en bra energi som jag tror kommer smitta av sig.

Försöket ska till att börja med pågå året ut men redan nu pågår diskussioner om att återanställa fler pensionärer.

Färre skjutningar men fler döda

Under perioden 1 januari till 14 mars har sex personer skjutits ihjäl i Stockholmsregionen. Det är en ökning jämför med motsvarande period för de senaste åren. I nuläget sitter ett antal personer häktade i dessa utredningar.

Antalet skjutningar är i stort sett detsamma under den här perioden som tidigare år men polisen ser väldigt allvarligt på att sex personer dött till följd av skjutvapenvåld.

– Det visar att vi, tillsammans med övriga samhället, måste trappa upp våra insatser ytterligare, säger Jan Evensson.

Bekräftade skjutningar i region Stockholm

  • Under perioden 2019-01-01 till 2019-03-06 har det inträffat 17 bekräftade skjutningar som resulterade i fem avlidna och fem skadade.
  • Under samma period 2018 skedde 18 bekräftade skjutningar som resulterade i två avlidna och fyra skadade.
  • Under samma period 2017 skedde 22 bekräftade skjutningar som resulterade i tre avlidna och elva skadade.
  • Under samma period 2016 skedde 20 bekräftade skjutningar som resulterade i två avlidna och sju skadade.

Plan för arbetet mot skjutvapenvåld

Polisen arbetar även med en plan för struktur och utveckling av arbetet mot skjutvapenvåld. Där ingår bland annat forskning kring skjutvapenproblematiken och en översyn av avhopparverksamheten.

Dessutom man ett erfarenhetsutbyte med polis i andra länder och en stärkt underrättelseverksamhet, då en av framgångsfaktorerna i den särskilda händelsen Max är att man delar den aktuella lägesbilden i regionen i ett mycket detaljerat format.

Polisen i region Stockholm menar att de därför har väldigt god kunskap om de kriminella nätverken och de personer som ingår i dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.