Richard Källstrand, chef för avdelningen för kvalitet och kontroll på Tillväxtverket, berättar om det misstänkta fusket med permitteringsstödet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Nu ska permitteringsfusk avslöjas – 2 000 fall utreds

Uppdaterad
Publicerad

Anställda kan ha tvingats jobba mer än de ska under permittering, det misstänker Tillväxtverket som just nu utreder 2 000 ärenden. Nu inleds oanmälda platsbesök hos företag som misstänks för att ha fuskat eller inkommit med felaktiga uppgifter och avslöjas de kan de anmälas för bedrägeri.

Över en halv miljon anställda har hittills permitterats under coronapandemin, varav nästan 170 000 i Stockholm. Stödet som betalats ut uppgår till nästan 26 miljarder kronor för hela riket.

Utreder fusk på fältet

I dagarna kommer kontrollanter från Tillväxtverket att lämna skrivbordet för att göra oanmälda besök hos företag där man misstänker fusk – totalt handlar det om 2 000 fall.

Tillväxtverket har beslutat om stöd till över 66 000 företag i landet varav en tredjedel finns i Stockholm.

Vet du mer om fusk med permitteringsstöd – tipsa oss!

Kontroller av stöd för korttidsarbete

  • Sedan 1 juni gäller nya regler som ger Tillväxtverket rätt att utföra oanmälda kontrollbesök hos arbetsgivare, som ansökt om eller fått stöd för korttidsarbete, för att kontrollera om de har rätt till det.
  • Vid ett besök får utredarna begära att anställda styrker sin identitet och ställa frågor om verksamheten.

Källa: Tillväxtverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.