Polisbevakning utanför Karolinska sjukhuset i Solna efter dådet i april då en kapad lastbil körde på ett stort antal personer på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Personal på akuten måste bära larm

Publicerad

All personal på akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska bära larmdosor, har sjukhusledningen bestämt. Larmen ger ifrån sig en ljudlig signal och ska användas om hjälp från vakter eller annan personal behöver påkallas, skriver Dagens Nyheter.

Otrygghet inklusive hot och våld mot sjukhuspersonalen beskrivs som ett stort problem. Det handlar delvis om kopplingar till kriminalitet, exempelvis när upprörda anhöriga till personer som skottskadats tagit sig till akuten.

Men det är inte kriminella som är det stora problemet, enligt Anna Jansson, funktionsområdeschef på akutmottagningen:

-Det reella hotet mot min personals säkerhet har inte varit stora grupperingar anhöriga utan patienter som är förvirrade och upplever verkligheten skevt, eller är påverkade av narkotika eller alkohol, säger hon till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer