Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Flygandet gick från hundra till noll under pandemin. Nu har det gått från noll till hundra på väldigt kort tid, säger Filip Rydolw som är flygplatskontrollant på Arlanda. Hör honom berätta mer om arbetsläget just nu. Foto: SVT

Risk för mer kökaos – säkerhetsbolaget på Arlanda har rekryteringsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till säkerhetskontrollen i terminal 5 på Arlanda har ringlat långa under de senaste dagarna. Anledningen är att företaget Avarn Security, som ansvarar för bemanningen i säkerhetskontrollerna, inte har lyckats anställa tillräckligt med personal.

”Vi är i behov av många fler medarbetare och rekrytering pågår för fullt, skriver Avarn i ett mejl till SVT Stockholm.

Enligt Avarn Security är den stora utmaningen att hitta arbetskraft som kvalificerar sig för att arbeta i säkerhetskontrollen.

”Rekryteringsprocessen är lång och innehåller ett antal lämplighets- och säkerhetsprövningar för att bli godkänd, vilket innebär att många som söker till oss helt enkelt inte klarar kraven, både vad gäller våra generella krav som utbildning och språk men också kraven och  lämpligheten utifrån ett säkerhetsperspektiv”, skriver företaget.

Tar månader att bli godkänd

Förutom att utbildas måste personalen alltså säkerhetsprövas och det tar tid. Från att man sökt ett jobb som flygplatskontrollant kan det ta mellan två och tre månader tills man faktiskt kan börja jobba som det, uppger Avarn.

Det är en lång tid att vänta på ett arbete om man söker jobb. Då väljer man andra jobb där man kan börja imorgon”, skriver Avarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer