På Youtube kan man följa de tre pilgrimsfalkarnas uppväxt direkt via kameror som sitter i och utanför lådan där de bor. I lådan får de chans att växa sig flygfärdiga i ungefär tio dygn innan de släpps ut för att lära känna sin nya hemstad.
– Stockholmsområdet är ett av de ställen där de har häckat för 50 år sedan, och de borde häcka här nu tycker vi, säger Christer Larsson på stiftelsen Nordens ark som fött upp falkungarna på en avelsanläggning i Bohuslän.
Bland världens snabbaste
Det här är andra året som pilgrimsfalkar sätts ut på Folksamhusets tak. Förra årets kull hade en tuff kamp mot häckande måsar som ville sätta klorna i ungarna. De falkarna tvingades därför att flytta till Västerås. Men i år har de ansvariga för projektet sett till att förhindra måsar och trutar från att bygga bon i närheten.
Pilgrimsfalken är ett av världens snabbaste djur och kan komma upp i hastigheter på hela 320 kilometer i timmen.
– Så fort de blir utsläppta kommer de att flyga runt på Söder. Förra året flög de mellan Folksamhuset och Södersjukhuset många gånger. Det var många människor som kunde se dem från gatan, säger Christer Larsson.
Utsättningen av falkarna är ett samarbete mellan Nordens Ark, Folksam, Stockholms Ornitologiska Förening och Naturskyddsföreningen.
Måttstock för miljön
Pilgrimsfalkar fanns i Stockholm fram till 1950-talet då de försvann, bland annat till följd av miljögifter, som DDT och PCB. Falkarnas återkomst är därför viktig att följa som en mätare av tillståndet i miljön, enligt Naturskyddsföreningen.
För 40 år sedan var arten nära utrotning i hela Sverige. Då startade Naturskyddsföreningen Projekt Pilgrimsfalk för att rädda den, bland annat genom ett avelsprogram. Projektet har bidragit till att det nu finns över 350 pilgrimsfalkspar i Sverige.