Polisens satsning på synlighet i Tensta har haft effekt. Anmälningarna om våld i offentlig miljö i stadsdelen har minskat med över 60 procent. Arkivbild. Foto: TT

Synliga poliser ger resultat

Uppdaterad
Publicerad

Polisen verkar ha funnit receptet för att minska brottsligheten i utsatta områden. Det har tidigare diskuterats om vikten av att ha poliser ute på fältet, där brotten begås. Nu kan polisen i Järva luta sig mot statistik som visar att det verkar göra skillnad på att ha fler synliga poliser i dessa områden.

Antalet anmälningar om våld i offentlig miljö har gått ner 62,5 procent i Tensta jämfört med samma period 2015. Polisen själv menar att det beror på att fler poliser syns ute på gatorna.

– Vi arbetar strategiskt i så kallade faser numera och har haft en hög polisiär och synlig resurs i Tensta, säger Christoffer Bohman, som ansvarar för satsningen lokalt.

Under hösten har polisen ökat sin närvaro i Tensta, både uniformerat och dolt. De har jobbat utifrån en ny strategi och använt sig av lokalpolisens resurser. Strategin har delvis bestått av en längre närvaro och ett tydligare fokus.

– Tidigare när vi har satsat på ett specifikt geografiskt område har vi varit där i kortare perioder och sedan när vi lämnat platsen så har problematiken återuppstått. Nu finns vi på plats både synligt och dolt under en längre period och stannar kvar dolt i Tensta nu när de synliga patrullerna flyttar över till Rinkeby.

Fokus på droghandel

Förutom att rikta in sig på en geografisk plats har polisen i Tensta fokuserat på narkotikahandeln på den platsen.

– Vi vet att narkotika är en grogrund till många andra problem. Vi har identifierat platser dit personer kommer från andra delar av stan för att köpa narkotika. Då är det viktigt för oss att bryta sönder den handeln.

Polisen har märkt att deras närvaro och ingripanden i Tensta har gett resultat.

– Droghandeln flyttar naturligtvis till andra platser men vi har även sett ett stort intresse för avhopparverksamhet, genom sociala insatsgrupper.

Att försäljningen flyttar till andra platser kan delvis föra med sig någonting positivt menar Christoffer Bohman.

– Platsen är då inte säljarnas första val. De känner inte till platsen lika väl och har svårare att navigera därifrån vilket gör att polisens arbete blir lättare.

”Kriminella märker att vi är fler”

Christoffer Bohman tror att det tydligare samarbetet mellan polisens civila och uniformerade grupper är en viktig orsak till att anmälningarna om våld minskat.

Christoffer Bohman, ansvarig för polisens satsning.

– Polisen på plats är starkare i dag vilket kriminellt verksamma personer märkt av. De har inte varit lika benägna att konfrontera oss med stenkastning eller fysiskt våld. Vi har varit fler än de kriminella. Det har varit viktigt för den upplevda tryggheten för boende och näringsidkare i området.

Att ingripanden har gått lugnt till är ännu en del som Christoffer menar gjort att tryggheten i området ökat.

– Vi har beslagtagit narkotika varje dag. Det har varit viktigt för oss att faktiskt våga ingripa. Vi har tydligt fokuserat på vissa kriminellt belastade individer vilket har gjort att de haft svårt att begå kriminella handlingar.

Riktade insatser

Att rikta in sig på vissa individer är extra viktigt efter att polisen fått kritik för att skapa oro bland boende i området när allt för många stoppats för urinprov.

– Ett sjysst bemötande är otroligt viktigt och de personer vi väljer att kontrollera ska vi ha fog för att stoppa. Vi har fokuserat på de individer som säljer narkotika och innehar den.

Rinkeby nästa stopp

Anledningen till att polisen i Järva valt att fokusera på Tensta är att boende i området, medarbetare vid polisen samt samverkanspartners pekat ut det som ett av de områden där kriminella nätverk påverkar lokalsamhället mest negativt.

Polisens synliga närvaro har under januari månad flyttats från Tensta till Rinkeby. Och det fanns farhågor om hur poliserna skulle bemötas i Rinkeby.

– Grupper eller individer som begår brott tjänar i vissa fall på att agera mot polisnärvaro genom stenkastning eller våld. Men det har vi inte märkt av i Rinkeby. En stor skillnad från tidigare är att vår uniformerade personal har stärkt kompetens inom narkotika, vi är redo att bemöta handeln, säger Christoffer Bohman.

Arbetet i Rinkeby har startat på samma sätt som i Tensta.

– Vi har identifierat platser och individer som är problematiska och förhoppningsvis kommer vi få samma effekt som i Tensta, en ökad trygghet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer