Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenfall vill fånga in 150 000 ton koldioxid vid kraftvärmeverket i Haninge. Foto: SVT

Planerad miljardinvestering i Haninge för att få bort koldioxid

Publicerad

Statliga Vattenfall vill fånga in koldioxid i kraftvärmeverket i Jordbro. Problemet är vilka som ska stå för finaniseringen.

Drygt 150.000 ton koldioxid kan årligen fångas in med en ny teknik, bio-CCS, i Haninge.

– Det är en jättespännande teknik för att möta den enorma utmaning som vi har när det gäller klimatmålen, säger Lovisa Fricot Norén, Sverigechef för Vattenfalls värmeverksamhet.

Myndighet föreslår statligt stöd

Den springande punkten är hur satsningen på att fånga in koldioxiden ska finaniseras. Energimyndigheten föreslår ett stödsystem i form av omvända auktioner för bio-CCS. Det innebär att aktörer, exempelvis pappers- och massaindustri eller kraftvärmeverk, lämnar bud på hur mycket koldioxid de kan avskilja och lagra och till vilken kostnad. Den aktör som kan leverera bio-CCS till lägst kostnad vinner auktionen.

Den första auktionen ska utlysas i slutet av 2022.

– Om Vattenfall skulle få stöd och vilja bygga ut här i Haninge så är det många saker man behöver titta på. Jag ska verkligen inte föregripa våra handläggares arbete, men det ligger helt i linje med våra ambitioner så vi borde kunna hitta vägar framåt, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun.

Enligt Energimyndighetens utredning landar kostnaderna på cirka 1100–2000 kronor per ton koldioxid. Det statliga stödet ska täcka kostnaderna för avskiljning, transport och lagring under hela bindningstiden på 15 år.

Statligt stöd för bio-CCS

Energimyndigheten föreslår ett stödsystem i form av omvända auktioner för bio-CCS (Carbon capture och storage). Det innebär att aktörer, exempelvis pappers- och massaindustri eller kraftvärmeverk, lämnar bud på hur mycket koldioxid de kan avskilja och lagra och till vilken kostnad. Den aktör som kan leverera bio-CCS till lägst kostnad vinner auktionen.

Enligt Energimyndighetens utredning landar kostnaderna på cirka 1100–2000 kr per ton koldioxid. Stödet ska täcka kostnaderna för avskiljning, transport och lagring under hela bindningstiden på 15 år.

I förslaget från Energimyndigheten ska den första auktionen utlysas i slutet av 2022 och tilldelning ske 2023. Den första lagringen beräknas ske tidigast 2025 eftersom det tar tid för aktörerna att bygga anläggningarna.

Ambitionsnivån för stödsystemet utgår ifrån det mål som klimatpolitiska vägvalsutredningen föreslagit, att infånga och lagra två miljoner ton koldioxid per år till 2030. Den realiserbara potentialen för bio-CCS i Sverige uppgår dock till minst 10 miljoner ton biogen koldioxid per år i ett 2045-perspektiv.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.