Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev en lugn sammankomst när bränningen av toran och bibeln avblåstes.

Planerad torabränning avblåst: ”Hade aldrig tänkt bränna”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som anordnat en allmän sammankomst utanför Israels ambassad i Stockholm för att bränna toran och bibeln valde att inte bränna de religiösa skrifterna.

– Jag är muslim och vi bränner inte andra böcker, säger mannen.

I ansökan hade mannen, som är i 30-årsåldern, skrivit att han ville bränna toran och bibeln framför Israels ambassad som svar på den senaste tidens koranbränningar. Han skrev att det är ”en symbolisk sammankomst för yttrandefrihetens skull”.

På plats utanför ambassaden slängde mannen en tändare på marken och sa att han inte behövde den. Han fortsatte och sa att han inte hade som avsikt att bränna några böcker.

– Jag har aldrig tänkt att jag ska bränna några böcker. Jag är muslim, vi bränner inte, sa mannen.

Anledningen till sammankomsten var att uppmärksamma att det är skillnad på yttrandefrihet och att göra en aktion mot andra folkgrupper, enligt arrangören.

– Jag vill visa att vi måste respektera varandra, säger han.

Starka reaktioner

Polisens godkännande av sammankomsten har väckt starka reaktioner internationellt. Utanför den israeliska ambassaden var flera medier, bland annat internationella, på plats för att bevaka händelseförloppet.

Tidigare har judiska världskongressen beskrivit händelsen som ”hatisk” och svenska Judiska Centralrådet hade på förhand fördömt planerna.  

”Judiska Centralrådet fortsätter att fördöma missbruk av yttrandefriheten som sker med syftet att så hat i samhället”, skrev rådet i ett uttalande.

Även Israels president Isaac Herzog fördömde aktionen på förhand.

 ”Som Israels president fördömde jag bränningen av Koranen, som är helig för muslimer världen över, och jag är nu förkrossad över att samma öde väntar den hebreiska bibeln, det judiska folkets heliga bok”, sade Herzog, enligt The Times of Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.