En övervakningskamera fångade 21-åringen på bild på en bensinstation. Bild från polisens förundersökningprotokoll. Foto: Polisen

Planerade attack mot gymnasieskola söder om Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man åtalades på måndagen i Attunda tingsrätt misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning och förberedelse till grov mordbrand. Mannen planerade att kasta in bomber i en gymnasieskola söder om Stockholm och sätta eld på skolans bibliotek. 

Enligt åtalet ska mannen ha förvarat vapenreplikor och dunkar med bensin i ett rum som han hyrde, något som DN var först att berätta om.

Mannen skulle enligt egen utsago använda bensindunkarna till att tända eld på skolans bibliotek. Behållarna, som innehåller propangas, planerade han att detonera för att förstöra en bro vid skolan. Foto: Polisen

Mannen har uppgett till polisen att han planerade att bygga om vapnen så att de kunde skjuta skarp ammunition och skjuta sig själv till döds om inte polisen hann före.

En av flertalet vapenreplikor som polisen har tagit i beslag. Foto: Polisen

Den planerade attacken skulle genomföras på årsdagen av massakern på Columbine High School i USA den 19 april 1999, då tolv elever dog och 21 skadades. Enligt åtalet har mannen skrivit ned planerna i ett anteckningsblock.

En t-shirt som polisen tog i beslag från 21-åringens rum. Foto: Polisen

Det var i början av april som mannen greps i Sollentuna med en machete i handen efter ett bråk. Vid gripandet upptäckte polisen föremål som gjorde att man tillkallade bombgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.