Plåtbiten som var ca tre meter lång föll ner från Karolinskas fasad. Foto: Jonas Ohlin/SVT

Plåtbit lossnade och föll ner från Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

En stor bit av Nya Karolinska Sjukhusets fasad har lossnat och fallit ner till marken. En del av sjukhusbyggnaden fick spärras under torsdagen.

– Det är bara tur att ingen fått den i huvudet, säger SVT:s reporter på plats.

Troligen har fasadbiten, en cirka tre gånger en halv meter stor plåtbit fallit ner på grund av de senaste dagarnas hårda blåst.

– I och med att det var väldigt hög vind i går, så blåste den här plåten ner. Den blåste iväg, över en väg och in på en arbetsplats, säger Anna Jidberg, kontraktsansvarig på Coor som sköter drift och underhåll av fastigheten.

Lossnade från sjätte våningen

Enligt SVT:s reporter Jonas Ohlin är det en del av fasaden som lossnat och blåst iväg.

– Den har flugit ner sex våningar och ner över en väg och hamnat på en byggarbetsplats. Men den har passerat både en trottoar och en väg där bilar passerar. Det är bara tur att ingen fått den i huvudet, säger han.

Plåtbiten landade vid gatan utanför huvudentrén som även ligger nära entrén till barnakuten.

– Den har suttit uppe i tre år, så i dagsläget vet vi inte varför den har blåst ner utan det kommer vi att behöva titta på ytterliggare. Det finns ingenting som tidigare har visat på att den skulle lossna, säger Anna Jidberg.

Har säkrat fasaden

Ytterligare en bit av fasaden satt lös och sjukhuset tvingades att spärra av en del av byggnaden för att säkra så att den inte skulle blåsa ned. Den lösa fasadbiten har nu plockats ned och avspärrningen har hävts.

Händelsen, som inträffade på onsdagskvällen, kommer att utredas, enligt sjukhuset.

– Vi kommer att titta på hur det här kunde hända, och se om det är något ytterligare man behöver göra, men bedömningen nu är att vi har säkrat, säger Anna Jidberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.