På bilden syns den misstänkta mannen vänta på offret i samband med mordförsöket. Foto: Polisens förundersökning

Pojke häktad när rättegång tas om – försvararen: ”Orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot en 16-åring som misstänks för ett misslyckat beställningsmord måste tas om på grund av att en nämndeman blivit sjuk. Pojken som suttit häktad sedan oktober ska fortsatt vara frihetsberövad.

– Situationen är fullständigt orimlig, säger pojkens försvarare.

16-åringen är åtalad för att ha försökt skjuta ihjäl en man i Järfälla förra året. Enligt åklagaren var det pojken som genomförde skjutningen, på uppdrag av andra personer som står åtalade för anstiftan och medhjälp till mordförsök.

Attunda tingsrätt hade planerat att meddela dom i målet i tisdags – men i stället kom beskedet att hela huvudförhandlingen måste tas om.

– Det är olyckligt, framför allt för parterna. Skälet är att två domare som skulle delta i avgörandet föll ifrån, säger rättens ordförande rådman Richard Berlin.

Så snart som möjligt

En av nämndemännen fick lämna målet på grund av en skada som krävde sjukhusvård, och den andre fick lämna då hon blev sjuk efter det att rätten inlett överläggning till dom.

– Det var bara två ledamöter kvar då, och två ledamöter kan inte meddela dom, säger Berlin.

En ny förhandling ska hållas så snart som möjligt, eventuellt redan nästa vecka eller veckan därpå, säger Berlin.

16-åringen har varit frihetsberövad sedan slutet av september och ska vara kvar i häkte fram till att en dom kan meddelas. Pojkens försvarare advokat Anton Strand har överklagat beslutet.

– Jag tyckte att det var tveksamt att han skulle vara kvar i häkte redan innan det här, men nu när målet ska tas om och vi inte ens har fått startdatum för när målet kan tänkas börja på nytt så är ju situationen fullständigt orimlig, säger han.

FN:s barnkonvention

Han framhåller att FN:s barnkonvention är lag i Sverige och att myndigheter, inklusive domstolar och åklagarmyndigheten, ska se till barnets bästa i varje ställningstagande.

– Man ska också särskilt beakta ett barns möjlighet att inte skiljas från dess föräldrar. Men nu har vi en situation där en 16-åring sitter på häkte anpassat för vuxna, utan möjlighet till den typ av kontakt till sin familj som han borde ha.

Överprövningen av häktningen hålls under onsdag eftermiddag.

– Det är ju inte fråga om att han ska släppas på fri fot, utan om att hamna på en låst sis-institution som är anpassad för personer i hans ålder, säger Strand.

Åklagare Jenny Clemedtson tyckte dock att det var självklart att begära att pojken fortsatt skulle stanna i häkte, även beaktat hans ålder och att han redan suttit häktad i drygt tre månader.

– I det här fallet är det väldigt allvarlig brottslighet – ett beställningsmord. Sedan blev det inte mord, men det vara egentligen bara en slump. Så med hänsyn till brottets allvarliga skäl tycker jag att det är proportionerligt att han sitter fortsatt häktad, säger Clemedtson.

16-åringen förnekar all inblandning i skjutningen.

– Jag tycker att den samlade bilden, även utifrån åklagarens åberopade omständigheter, är väldigt spretig, säger advokat Anton Strand.

Åtalet för mordförsöket i Järfälla

Fyra personer har åtalats för inblandning i mordförsöket i Järfälla den 19 maj i år, då en ung man skottskadades allvarligt.

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord, försök till mord samt grovt vapenbrott. Han misstänks vara den som genomfört skjutningen.

En 27-årig man åtalas för anstiftan till försök till mord samt för grovt vapenbrott. Han misstänks ha varit den som beställt skjutningen.

Två män i 30-årsåldern åtalas för medhjälp till försök till mord. De misstänks ha hjälpt till i planeringen av mordförsöket.

Advokat Anton Strand som företräder den misstänkte 16-åringen är kritisk till tingsrättens häktningsbeslut. Arkivbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.