Den tjänstelediga polisen var på ett spa när han upptäckte att även den efterlyste mannen var där. Foto: TT/SVT/Skärmdump polisens facebook-sida

Ledig polis grep efterlyst man i bastu

Uppdaterad
Publicerad

En polis som njöt av sin lediga dag på ett spa såg av en slump att en annan man i bastun var en man som var efterlyst för att ha undanhållit sig sitt fängelsestraff. Den efterlyste mannen kunde gripas och nu hyllas den ledige polismannen för sitt ingripande.

Det var på fredagskvällen som den ledige polismannen satt i en ångbastu på ett spa när han kände igen den efterlyste mannen. Mannen hade bland annat dömts till försök för grovt våld mot tjänsteman och narkotikabrott, men när dagen kom som han skulle avtjäna sitt straff dök han inte upp, vilket ledde till att han blev efterlyst av polisen.

– Den här polisen var ledig och av en slump, och lite komiskt nog i det här fallet, så kände de båda igen varandra i bastun, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalområdeschef för polisen i Rinkeby.

Christoffer Bohman hyllar sin kollegas ingripande. Foto: Polisen

”Så avklätt som det kan bli”

Bohman berömmer sin kollega för sitt lugna agerande och berättar att gripandet av den efterlyste mannen blev odramatiskt.

– Det är lättare att agera när man har kollegor runt sig, när man har alla verktyg och utrustning. Det här var så avklätt som det kan bli, ja i flera bemärkelser då, och att skapa en händelseutveckling helt själv där ingen kommer till skada – det är jag glad över att vi har en så bra personal för, säger han.

Hyllar poliskollegan på sociala medier

Nu hyllar den biträdande lokalområdeschefen för polisen i Rinkeby sin kollega och skriver i ett uppmärksammat inlägg på Facebook:

”Du bästa kollega som höll huvudet kallt även när det hettade till i en potentiellt farlig situation och trots att du var ledig och avslappnad på ett SPA. Som trots att du befann dig i en trång bastu med en jagad brottsling hade sinnesnärvaro att skapa ett gripande där du tänkte på allas bästa. Omgivningens, personalens och den efterlyste mannens”.

”Jag tackar dig för ditt engagemang som så uppenbart inte bara fins när du är på arbetet!”

Bohman avslutar inlägget med orden ”Vi är överallt. Även om du inte ser oss är vi där.”

Letat efter den efterlyste mannen länge

Till SVT Nyheter uttrycker den biträdande områdeschefen glädje över att de lyckades omhänderta mannen som polisen hade sökt efter länge.

– Vi gjorde det utan att utsätta någon för fara, även om det blev lite extraordinärt, säger Christoffer Bohman.

Den gripne mannen kommer nu att avtjäna sitt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.