Många polser är på plats under en invandringskritisk demonstration som hålls under dagen i Stockholm. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många poliser under invandringskritisk demonstration

Uppdaterad
Publicerad

”Vårt land har förändrats sen Ikea-morden i somras”, så inleddes talen på den invandringskritiska demonstrationen som hölls i Stockholm på söndagen.

På Folkets Demonstrations hemsida går att läsa: ”Folkets Demonstration vill att regeringen ska avgå”. De anses av många vara en invandringskritisk organsation och flera personer som tidigare uttalat sig främlingsfientligt är inbjudna att tala under demonstrationen som hålls i Stockholm idag.

– Vi kan inte acceptera att de som kommer hit tar över vårt samhälle, sade Barbara Trusz, en av talarna under demonstrationen.

Uppstod bråk

När Folkets Demonstration samlades på Norrmalmstorg i början av året uppstod bråk och flera personer blev misshandlade. Därför tror man att även dagens demonstration kan bli orolig.

Mycket poliser på plats

Innan lunchtid spärrades stora områden av. Jens Larsson, SVT:s utsända reporter, som under dagen följer demonstrationens utveckling, uppskattar att det är runt 75 poliser och 15 polisbussar på plats.

– Jag kan även se en polishelikopter som cirkulerar över oss, säger Jens Larsson.

Runt 100 personer uppskattas vara med i demonstrationen och cirka 150 motdemonstranter.

– Huvudkritiken under demonstrationen var mot statsminister Stefan Löfven och journalister som påstås gå i regeringens ledband, säger Jens Larsson, reporter på plats.

Det vi vet är att flera invandringskritiska personer och talare deltar i demonstrationer som Folkets demonstration arrangerar. Vi vet också att arrangörerna har kritiska synpunkter på invandringspolitiken. Därför kan vi kalla dem för invandringskritiska.

Det vi vet är också att flera personer som tidigare uttalat sig främlingsfientligt är inbjuda till demonstrationen i Stockholm under söndagen.

På demonstrationerna har det tidigare dykt upp företrädare från både nazistiska och rasistiska organisationer. Det är svårt veta vilka som sympatiserar med Folkets demonstration.

SVT Nyheter Stockholm kan utifrån det i nuläget inte sätta en etikett på denna rörelse. Själva hävdar Folkets demonstration att de är regeringskritiska samt att de tar avstånd från all form av extremism.

/Geronimo Åkerlund, ansvarig utvigare på SVT Nyheter Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer