Foto: Micke Eriksson

Polis riskerar åtal för påkörning

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har inlett en förundersökning mot den polis som körde in i fem personer på Valborgsmässoafton.

Åklagare Håkan Roswall har inlett en förundersökning där polisen misstänks för vårdslöshet i trafiken och för vållande till kroppsskada. Han säger till P4 Stockholm att förundersökningen kommer att ta tid och att han hoppas få tag i fler vittnen.

Påkörningen inträffade efter ett larm om ett större bråk på Medborgarplatsen på Södermalm. Enligt polisen skulle föraren stanna utanför en snabbmatsrestaurang men fick inte stopp på den civila polisbilen.

Polisbil körde in i folkmassa

Händelsen utreds även av polisens enhet för internutredningar.

Vid incidenten skadades flera personer. Två fick vårdas för hjärnskakning.

Tas inte ur tjänst

Men trots pågående förundersökning har polischefen på Södermalm fullt förtroende för polisen som få fortsätta arbeta som vanligt.

– Jag har ju inte fått in några nya uppgifter än jag hade när vi tog ställning till det här under helgen. Och vi ser inte någon anledning till att de ska tas ur tjänst, säger Peter Ågren, tillförordnad chef på Södermalmspolisen till SVT Stockholm.

Kan du förstå att många reagerar starkt på att de får fortsätta jobba innan en förundersökning är klar?

– Jag kan förstå att man är upprörd och att man reagerar som man gör när man inte får sådana svar som man vill ha. Och därför hoppas jag att den här utredningen inte tar så lång tid, utan att vi får svar på det här ganska snabbt så att vi kan gå vidare, säger Peter Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbil körde in i folkmassa

Mer i ämnet