Biträdande regionpolischef Robert Karlsson Foto: Frida Claesson/SVT

Polischefen: ”Våra insatser har skapat oreda i de kriminella miljöerna”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har det skett flera mord kopplade till gängkriminalitet i Järvaområdet. Samtidigt läggs stora polisresurser på att lösa mordet på den 12-åriga flicka som sköts till döds i Botkyrka tidigare i augusti. SVT träffade biträdande regionpolischef Robert Karlsson för att reda ut hur pressade Stockholmspolisen är och hur de nu jobbar vidare.

– Våldsnivån går i vågor och vi är inne i en vågtopp, säger han.

Under förra veckan sköts två män ihjäl på öppen gata. Det ena fallet i Lidingö och det andra i Husby. Morden kopplas till en pågående gängkonflikt i Järva i nordvästra Stockholm.

Statistiken för mord i gängmiljö är dyster. Bara två av tio mord klaras upp.

Är det här en siffra ni är nöjda med?

– Nej absolut inte. Det är absolut inte en bra siffra. Men den är också ett resultat av hur svåra de här brotten är att lösa. Här finns också en miljö där man inte pratar med polisen och vittnen är oroliga, säger biträdande regionpolischef Robert Karlsson.

Insats Portia ska ge fler resurser

Under förra fredagen meddelade Stockholmspolisen att de inleder en särskild insats vid namn Portia. Genom denna insats ska polisen i Stockholmsområdet kunna få in fler resurser.

Robert Karlsson menar att en av anledningarna till det eskalerande våldet är att man häktat fler och koncentrerat sig på ledargestalter inom gängen.

Se intervjun med biträdande regionpolischef Robert Karlsson i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.