Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Narkotikaförsäljningen har gått från att förr vara ganska dold till att bli ganska öppen, säger Torgny Söderberg som är lokalpolisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro. Foto: SVT

Polischefen: ”Vi måste vara en nagel i ögat på knarklangarna”

Uppdaterad
Publicerad
Myndigheter i Stockholms län har pekat ut 57 drogscener där narkotika hanteras helt öppet och där unga människor riskerar att gå in i ett missbruk. Myndigheter arbetar nu med att kartlägga och peka ut platser där försäljningen sker.

Länsstyrelsen, Polisen, Kriminalvården och Tullverket jobbar sen ett par år tillbaka för att slå ut länets drogscener. Med det menas en geografisk plats där bruk och försäljning av narkotika sker öppet och uppfattas som problematisk av allmänheten och myndigheter.

– Narkotikaförsäljningen har gått från att förr vara ganska dold till att bli ganska öppen. Med synliga poliser och har vi just nu fått bort mycket av den öppna handeln, säger Torgny Söderberg som är lokalpolisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro.

Kommunivånarna har märkt av den öppna knarkhandeln

Flera Jakobsbergsbor som vi träffar har märkt av att det från och till under de senaste åren varit öppen knarkhandel i centrum.

– Jag har sett handel i området, framförallt sent på kvällarna, säger Ahmet som bott i Jakobsberg hela sitt liv.

– Det är många ungdomar som står vid pendeltågsstationen. Jag är inte helt säker att jag sett överlåtelser av narkotika men jag har ju haft misstankar om det, säger Erika Dahlström Day.

Öppna drogscener finns i hela länet

De öppna drogscenerna finns i hela länet, från Södertälje i söder till Sigtuna i norr. Kartläggningen av platserna har visat att drogscenerna leder till betydligt värre brott än bara narkotikabrott.

– Konsekvensen för de som bor vid de här platserna är att tryggheten minskar då det ofta drar med skjutningar och grova våldsbrott. Polischeferna har förstått vidden av att jobba direkt mot platserna då det blir stora vinster för samhället, säger Mia-Maria Magnusson som är polisinspektör och som forskar i kriminologi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer