Foto: Tomas Oneborg/TT

Polisen anmäler mobiloperatörer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen anmäler de fyra största mobiloperatörerna till Post- och telestyrelsen. Operatörerna ska ha försvårat och försinkat flera brottsutredningar, som till exempel polisutredningen om terrordådet på Drottninggatan.

Enligt polisen lämnar mobiloperatörerna inte tillräckligt tydliga trafikuppgifter och bryter mot lagen om elektronisk kommunikation, LEK, skriver Dagens Nyheter.

Många utredningar har enligt polisen blivit kraftigt försenade på grund av brister hos operatörerna. Däribland den efter terrordådet på Drottninggatan.

-Vi har presenterat en lösning för operatörerna, men eftersom de inte följer den så gör vi nu en anmälan, säger Anna Olander Selldén, jurist och verksamhetsexpert på polisens nationella operativa avdelning, Noa, till DN.

Enligt LEK ska operatörerna lämna trafikdata i brottsutredningar som kan ge minst sex månaders fängelse. Trafikdata ska också lämnas på ett sådant sätt att ”informationen enkelt kan tas om hand”. Det är alltså detta Tele2, Telia, Telenor och Hi3G (Tre) inte gjort, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.