”Det är pinsamt för Sverige att vi inte kan ta hand om våra eldsjälar inom poliskåren” Foto: Kicki Långs

Polisen brevbombar makthavare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ryter till. De är missnöjda med låg lönesättning och underbemanning. Tiotusentals protestbrev har skickats från olika delar i landet till landets makthavare och rikspolischefen. En del har sagt upp sig i protest.

När polisfacket nyligen misslyckades att få igenom krav om nya polislöner fick Lisa Reventberg, som jobbar i yttre tjänst i Stockholm, nog. Hon skrev ett inlägg i en intern Facebook-grupp för poliser, där hon uppmanade alla att skriva ett personligt brev till landets politiska makthavare och rikspolischefen. Gensvaret blev enormt.

– Jag kände att något behövde göras. Väldigt många rutinerade kollegor har slutat som poliser i större utsträckning. Och det verkar inte tas på allvar, säger hon.

Krisen inom polisen

Många beskriver att de känner sig ständigt överkörda och att ingen lyssnar på dem, berättar Reventberg.

– Vi har helt förkastliga löner som inte står i proportion till våra arbetsuppgifter och utsatthet. Vi har fått jobba fler timmar, nätter och helger för mindre lön efter det arbetstidsavtal som sjösattes 2008. Många känner sig orkeslösa och att deras privatliv påverkas negativt.

Privatpersoner engagerar sig

Det är inte bara anställda inom polisen som har valt att skicka personliga brev till Sveriges politiker. Kicki Långs från Stockholm bestämde sig för att stötta poliskåren.

– I grund och botten är jag förbannad och ledsen för min bror som är polisman. Det är pinsamt för Sverige att vi inte kan ta hand om våra eldsjälar inom poliskåren. De sätter sina liv på spel varje gång de går på ett skift och för pinsamt lite pengar. Tack vare dem kan vi andra gå hem och sova lugnt och gott om nätterna med våra familjer, säger Kicki Långs till SVT Stockholm.

”Bostadspriserna skjuter i höjden – men inte lönerna”

Kicki Långs är inte förvånad över att poliser väljer att säga upp sig och byta yrke.

– Problemet varför vi tappar poliser är inte att de inte vill, utan att de inte har råd att fortsätta arbeta som det, speciellt här i Stockholm där bostadspriserna skjuter i höjden, men inte deras löner.

I lönerörelsen har Polisförbundet krävt en lägstalön på minst 25 000 kronor. Facket har också krävt en lägsta lönenivå efter fem år i yrket motsvarande en medellön på 28 000 kronor.

Ett polisuppror har även startats i sociala medier

Rikspolischefen uppger för Expressen att de ännu inte fått några brev. Och breven kommer att läsas innan ledningen inom polisen lämnar några kommentarer.

– Det är svårt att kommentera något som fortfarande ligger på posten, säger Stephan Ray, presskontakt på polisens nationella mediecenter, till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet