Lennart Karlsson, insatschef polisen, är starkt kritisk till Piratpartiet kampanj. Foto: SVT

Polisens insatschef: ”Det är extremt förvirrande för ungdomarna”

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar både polisen och socialborgarrådet stark kritik mot Piratpartiet efter att de delat ut rullpapper och flygblad med budskapet om att legalisera cannabis.

– Polisen och socialtjänsten jobbar väldigt intensivt med att försöka få bukt med ungdomar som befinner sig i den här riskmiljön. Anledningen är att vi ser risker med att de ska gå in i tyngre missbruk, må dåligt och fara illa, säger Lennart Karlsson som är insatschef vid polisen.

”Extremt förvirrande för ungdomarna”

Det var i fredags, på internationella cannabisdagen, som Piratpartiet stod på Hamngatan för att dela ut rullpapper och flygblad. Enligt polisen var det många minderåriga som tog del av budskapet.

– Det blir olyckligt när de får sådana här rökpapper och när man även säger att cannabis är något som är bra. Det blir extremt förvirrande för ungdomarna, säger Lennart Karlsson.

”Jag tycker att det är olämpligt”

Stockholms stads socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) reagerar på legaliseringskampanjen och menar att Piratpartiet agerar oansvarigt.

– När vi har ett preparat som cannabis, som har farliga konsekvenser för hälsan, är det klart att man har ett väldigt stort ansvar när man för fram den typen av information. Inte minst när det handlar om väldigt unga människor. Jag tycker att det är olämpligt att skicka ut ett sådant budskap, säger Åsa Lindhagen (MP).

Socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) Foto: SVT

Mer polariserad uppfattning

Piratpartiet menar att konsensus bland riksdagspartierna är att drogpolitiken bara har en väg att gå och att frågan fått för lite utrymme i den politiska sfären.

– Det vi kan se i dag är väl en mer polariserad uppfattning där vi har väldigt många som är ganska liberala, men vi har också väldigt många som tar avstånd från det, säger insatschefen Lennart Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.