Foto: Janne Åkesson/Swepix

Båtbrand i ”pirathamnen” efter narkotikabeslag och rivningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Den närmare 40 meter långa båten som fattade eld igår kväll i Årstaviken nedanför Södersjukhuset är helt utbränd. Brandorsaken är okänd och i nuläget utreder polisen mordbrand.
– Vi kan inte avfärda att branden skulle ha varit anlagd, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på Stockholmspolisen.

– Vi har inte gjort någon teknisk undersökning än. Vi måste säkra så att båten inte rasar och att branden inte ligger och pyr, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Enligt Kjell Lindgren går det inte att avfärda att den häftiga branden skulle kunna vara anlagd.

– Det fanns ett rivningsbeslut och vi rubricerar branden som mordbrand.

När branden bröt ut under onsdagskvällen fick fem personer kasta sig i vattnet. En person skadades och fick föras till sjukhus.

– Vi har inte kunnat hålla alla förhör, den person som fördes till sjukhus har vi inte kunnat prata med, säger Kjell Lindgren

Boende i området har klagat

Båten låg förtöjd i den i folkmun så kallade Pirathamnen i Årstaviken. Enligt Anders Sällström, chef för trygghetsgruppen på Södermalmspolisen, så har man gjort flera tillslag mot båtarna vid piren.

– Vi har hittat stulna cyklar och narkotika. Vi har också hittat efterlysta personer ombord på båtarna, säger Anders Sällström till SVT.

Han berättar att polisen rör sig dagligen i området efter att den första båten dök upp hösten 2016. Idag är det uppeemot 30 båtar runt piren.

– Det är stora båtar men också flera små segelbåtar utan mast och det är trafik ut till dem hela tiden, säger Anders Sällström.

– De boende i området är oroliga. De kommer fram till oss när vi är på plats och undrar varför vi inte gör något. Vi kan bara hänvisa till kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BÅTBRANDEN I ÅRSTAVIKEN

Mer i ämnet