• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Årsta med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att om man upplever obehag av röken, att man stannar inomhus och stänger dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Nästan varje dag uppfinns nya sätt för kriminella att hålla sig dolda”. Hör polisen Jan Olsson om hur internets undre värld utnyttjas av kriminella. Foto: SVT

Darknet en allt vanligare spelplan för kriminella

Uppdaterad
Publicerad

De enskilda brott som anmälts mest i Sverige de senaste åren är kortbedrägerier på Internet, så kallade CNP-bedrägerier. Men 99 procent av anmälningarna utreds inte, enligt Polisen. Trots att digitaliseringen av brott pågått länge har myndigheterna svårt att hänga med.

Anonymiteten och tillgängligheten på Darknet har skapat stora utmaningar för både Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. En stor del av brotten handlar om de svårutredda kortbedrägerierna som sker helt digitalt.

I videon ovan berättar Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum, om polisens utmaningar med att bekämpa brott på Darknet.

Det här är DARKNET

Visa

Kryptering innebär att dölja information. På internet kan det bland annat göras med hjälp av en särskild mjukvara.

”Darknet” är en term som används för att beskriva krypterade nätverk på internet, där information skickas och tas emot utan att den eller användarna kan spåras.

Darknet är i sin tur en del av ”deep web”, den enorma och växande delen av internet som inte hittas av sökmotorer, oftast på grund av att informationen ligger i databaser som inte indexeras. Det kan till exempel handla om register hos myndigheter.

Källa: Polisen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer