Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Djurestad, biträdande polischef i Järva, berätta om upploppet i Rinkeby och hans reaktion på dagens dom i klippet. Foto: Arkiv och Ebba Nilsonne/SVT

Polisen om dom efter påskupploppet i Rinkeby: ”En lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har dömts efter påskupploppet i Rinkeby i fjol och två personer frias av Solna tingsrätt. En efterlängtad dom, enligt Anders Djurestad, biträdande polischef i Järva.

– Det har påverkat oss mycket, att bli angripna när vi företräder yttrandefriheten, säger han.

Händelsen i Rinkeby var ett av flera upplopp som skedde under påskhelgen i samband med den högerextreme Rasmus Paludans koranbränningar i olika städer runt om i Sverige. Fyra personer som deltog under oroligheterna i Rinkeby har nu dömts av Solna tingsrätt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, och ytterligare tre för sabotage mot blåljusverksamhet.

Första dom om sabotage mot blåljusverksamhet

Tidigare domar efter upploppet i Rinkeby har handlat om våldsamt upplopp, medan de som nu dömts av Solna tingsrätt döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och sabotage mot blåljusverksamhet.

– I det här fallet var inte aktuell person (Rasmus Paludan) kvar på platsen utan det var ett angrepp mot de poliser som var där, därav brottsrubriceringen, säger Anders Djurestad.

Inga skadestånd

Poliser som var på plats vid upploppet i Rinkeby i fjol begärde att de som nu har dömts skulle betala skadestånd, men Solna tingsrätt avslog alla skadeståndsanspråk.

– Det är generellt svårt att få skadestånd som polis, vi ska tåla en viss mängd utsatthet, säger Anders Djurestad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.