Gränspolisen stoppar id-kontrollerna i t-banan

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen slutar med de kritiserade kontrollerna i tunnelbanan. Det uppger gränspolisens chef Peter Nilsson för SVT. Däremot fortsätter tunnelbanepolisen sitt arbete med att bland annat ta plankare.

– Gränspolisen fattade redan i måndags det formella beslutet att sluta med id-kontrollerna i tunnelbanan, säger chefen för gränspolisavdelningen i Stockholms län, Peter Nilsson.

Syftet med kontrollerna var att hitta personer som inte har rätt att befinna sig i Sverige.

Peter Nilsson säger att poliserna har agerat i enlighet med lagen, och att kontrollerna har varit en mycket liten del av polisernas arbete. Uppmärksamheten kring kontrollerna har dock tagit för mycket kraft från organisationen, och är därför inte meningsfulla.

Tagit för mycket fokus från verksamheten

– Det har tagit för mycket fokus från verksamheten, vi har suttit och svarat på frågor mest hela tiden, säger Peter Nilsson.

Peter Nilsson menar att gränspolisen stått för mindre än en tredjedel av kontrollerna vid t-banespärrarna, och att den ordinarie tunnelbanepolisen fortsätter arbetet med att sätta fast plankare.

Regeringen har ökat trycket på polisen för att fler människor som vistas illegalt i landet ska kunna ut- eller avvisas. Men debattörer och politiker på olika nivåer och av olika färg har ondgjort sig över att människor kontrolleras i t-banan bara utifrån deras utseende.

Även själva regeringen har verkat splittrad i frågan. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) har sagt att det är ”helt oacceptabelt” om människor stoppas bara för att de har ”utländsk utseende” och att sådana kontroller strider mot ”det regelverk som finns”.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har däremot duckat och sagt att det är ”inte mitt ansvar att säga vad som är rätt eller fel”.

”Ingen har informerat mig”

Tunnelbanepolisen i Stockholm kommer däremot att fortsätta precis som vanligt med sina id-kontroller och så kallade inre utlänningskontroller i tunnelbanan.

Lars Lindholm är chef för tunnelbanepolisen i Stockholm och hade inte blivit informerad om gränspolisens beslut.

– Jag har inte ens hört talas om det. Ingen har informerat mig, säger han till SVT Nyheter.

Hur har gränspolisens kontroller i tunnelbanan påverkat ert arbete?

– Inte alls. Vi har inget operativt samarbete med gränspolisen.

Lars Lindholm säger också att inre utlänningskontroller kommer att vara en del i polisens arbete så länge det är ett av politikernas mål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer