Dopningshärva i rätten – bilder i sociala medier avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Genom att följa kroppsutvecklingen i sociala medier har polisen lyckats avslöja personer som dopar sig – och som säljer dopningspreparat. Inom kort faller en dom där flera personer i Stockholmsregionen åtalats för narkotika- och dopningsförsäljning kopplade till gymvärlden.

– Vi ser att folk har större benägenhet att visa upp sig hela tiden och arenan är total i sociala medier, säger Patrick Widell som är poliskommissarie i region Stockholm.

Stort beslag av amfetamin och dopningspreparat

Genom spaning och med hjälp av drönare kunde polisen gripa flera misstänkta i lagerlokaler i Bålsta förra sommaren. Sammanlagt åtalas nu nio personer i en härva med misstänkt knark- och drogförsäljning.

Två av de som åtalats för att ha köpt stora mängder dopningspreparat är från Järfälla och Täby och två av de huvudmisstänkta säljarna har tidigare bott i Hässelby.

– Vi misstänkte att det förekom tillverkning av amfetamin i stor skala men det har inte gått att bevisa. I samband med tillslaget kunde vi också se att det förekom försäljning av dopningspreparat i stor skala, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Tingsrättsdom i målet väntas andra februari.

Vet du mer om dopning i träningsvärlden? – tipsa vår reporter!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.