Polisen inväntar nu resultatet från undersökningen av den explosiva laddning som hittades i Kungsträdgården. Bilden är från polisinsatsen på plats under måndagen. Foto: TT

Polis inväntar fortfarande analysen av sprängladdningen i Kungsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

Polisen inväntar nu svaren från undersökningen som Nationellt forensiskt centrum gör på den explosiva laddningen som hittades i Kungsträdgården på söndagskvällen. Hur länge det dröjer är oklart.

Det var på söndagskvällen som en väska med ett misstänkt farligt föremål hittades i Kungsträdgården. Parken evakuerades och spärrades av och Nationella bombskyddet oskadliggjorde vad som senare visade sig vara vad Polisen kallar ”en explosiv laddning”.

Resterna av laddningen undersöks nu av Nationellt forensiskt centrum.

– Vi har inte fått något svar på den undersökningen ännu, utan den pågår. När den är klar kan jag inte spekulera i, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Helena Boström Thomas, också presstalesperson hos Stockholmspolisen, skriver till TT att det är möjligt att vi får veta mer innan veckan är slut.

Bedömning om terrorbrott eller inte

På måndagen sade Erik Åkerlund på Norrmalmspolisen till SVT att det inte utreds som terrorbrott.

– Det bygger på uppgifter som vi har som vi inte kan gå ut med. Vi har en stor mängd uppgifter vi inte kan dela i nuläget, säger Anna Westberg.

”Ordentliga avspärrningar”

Samtidigt som laddningen hittades pågick Stockholms kulturfestival. Evenemang i Kungsträdgården stoppades och parken evakuerades. Men bara ett kvarter bort, på andra sidan Operan, fortsatte festivalen med en fullsatt konsert på Gustav Adolfs torg. En del besökare på festivalen har hört av sig till SVT och frågat om detta.

– Jag vet bara att man tog ut ordentliga avspärrningar, större än man gjort andra gånger, och utgår från att man bedömt det tillräckligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när bombtekniker skjuter sönder väskan i Kungsträdgården. Foto: Blåljusbilder

Vad är ett terrorbrott?

Enligt krisinformation.se är ett terroristbrott enligt svensk lag:

”en gärning som kan skada en stat eller mellanstatlig organisation allvarligt, och vars avsikt är att:

  • Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp.
  • Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta, eller avstå från att vidta, en åtgärd.
  • Allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.”

Källa: Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.