• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma. Läs mer

Foto: SVT Design

Polisen varnar för låtsaspoliser

Släpp inte in en polis utan att få se legitimation först – det är polisens råd till allmänheten efter att ett flertal bedrägerier ägt rum i Stockholms län.

En kvinna öppnade dörren för en man som utgav sig för att vara polis – efter att han lämnat bostaden fattades flera smycken. En annan, äldre man, gav sina uppgifter till sitt bankkort och kod till ytterligare en ”låtsaspolis” han bedömde som trovärdig. Efter det togs pengar ut från hans konto ett flertal gånger.

Under sammanlagt tre tillfällen mellan maj-juni har personer kontaktats av någon som utger sig för att vara polis.

Polisen vill varna

Enligt Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen, är det svårt att se något samband mellan händelserna. Men det faktum att tre likartade bedrägerier skett under kort tid är enligt honom alarmerande. Det kan dessutom finnas ett stort mörkertal.

– Det är inte alla som anmäler sådana här brott. Men här har vi tre anmälningar och då är det tydligt att det är något vi vill varna om, säger Kjell Lindgren till SVT Nyheter.

Enligt honom är det inget nytt fenomen att bedragare som utger sig för att vara socialarbetare eller från hemtjänsten knackar dörr och ringer till privatpersoner. Men den nya trenden, att utge sig för att vara polis, är honom extra oroväckande.

– Man har fortfarande ett visst förtroende för polisen. Om man inte kan lita på oss, vem ska man kunna lita på?

”Blir inte förvånad om det dyker upp i andra län”

Bedrägerierna är spridda i Stockholms län. Men det är inget kvitto på att det inte skulle handla om samma gärningsman, enligt Kjell Lindgren. Man har sett vid tidigare fall att bedragarna sprider ut sina brott över länet.

– På det sättet undviker man att rykten sprids från mun till mun. Jag skulle inte bli förvånad om det här dyker upp i andra län också.

Kjell Lindgren uppmanar allmänheten att undantagslöst be poliser om legitimation och att se till att de har ett riktigt ärende innan man släpper in dem genom dörren. Enligt honom är det något som alla poliser självmant skall göra vid besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer