Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då ska du ifrågasätta ditt barns id-handling i mobilen. Hör Lotta Mauritzson, på polisens nationella bedrägericentrum. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Polisen varnar föräldrar för falska id-kort bland unga: ”Begår brott”

Publicerad

Förfalskade e-legitimationer blir vanligare bland unga. Kopiorna används av unga under 18 år för att köpa produkter och komma åt platser de egentligen inte har rätt till.

– Om du upptäcker att ditt barn har ett id-kort på sin telefon, som du inte varit med och skaffat, så ska du ifrågasätta det, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Att bära en falsk id-handling utgör ett brott och är olagligt. Dock sker försäljning av sådana handlingar på olika sociala medieplattformar.

Många av dessa plattformar har inte servrar i Sverige, vilket gör det svårare för polisen att spåra och stänga ner dessa konton.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det är ett väldigt stort jobb, säger Lotta Mauritzson.

Hör henne berätta hur du ska tänka om ditt minderåriga barn har ett id-kort i telefonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet