Vid större ungdomsevenemang kommer polisen att dela ut armband med texten ”POLIS AVSPÄRRAT #tafsainte”. Foto: TT

Efter trakasserier i Kungsan – polisen delar ut armband

Uppdaterad
Publicerad

Nu går polisen ut och tar ställning för att arbeta mot sexuella ofredanden. I sommar är de utrustade med armband med texten ”tafsa inte”.

En hand instoppad mellan benen, en kram bakifrån i trängseln på en klubb eller en festival, en person som håller fast en annan medan en tredje tar den fasthållna på brösten, nakna kön på bilder uppvisade eller skickade till någon som inte bett om dem. Det är situationer som många ungdomar känner igen alltför väl. Så skriver polisen på sin hemsida, målande, om olika scenarier. Det handlar om sexuella ofredanden.

Att tafsa är ett brott

I sommar går polisen ut utrustade med armband med texten ”tafsa inte” för att få igång samtal med ungdomar om problemet. Armbanden kommer att delas ut under sommaren i samband med festivaler och andra större arrangemang riktade till ungdomar för att lättare få till ett samtal kring problemen och för att ungdomarna ska kunna visa att de har tagit ställning.

Övergrepp på festival

– På så sätt kan vi fästa uppmärksamhet på frågan och uppmana dem som berörs att anmäla. Ingen ska acceptera sexuella ofredanden. Så tafsa inte. Och polisanmäl om du har blivit utsatt, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Vem vill du vara?

– Man kan göra stor skillnad. Tänk på vem du själv vill vara. En person som alla tjejer måste lära sig att undvika? Eller den som säger till andra killar som går över gränsen och som ser till att fulla personer kommer hem ordentligt istället för att utnyttja dem? säger Nina Rung, som utreder våld och sexualiserat våld mot barn.

Skuldbelägg inte den utsatta

Enligt polisen så berättar oftast den som utsatts för sexuellt ofredande om händelsen för en kompis.

– Så döm inte någon som utsatts, utan fråga vad som hänt och hjälp till att polisanmäla det. Och tänk på att den som utsatts inte har skuld i det som hänt, inte heller i situationer där personen först gått med på att göra vissa saker, säger Nina Rung.

Viktigt att anmäla

– Det är viktigt att anmäla. Även om det inte skulle leda till en fällande dom så är det viktigt att polisen och samhället får bättre kunskap om hur många som utsätts och hur brotten sker. På så sätt ska polisen bli bättre på att få tag på den som ofredar och få personen fälld, och därmed kunna ge upprättelse till brottsoffret, säger Nina Rung.

Bakgrund

Efter händelserna på bland annat festivalen We are Stockholm 2015 tog polisen fram en nationell lägesbild och åtgärder för att förebygga och utreda sexuella ofredanden bland unga i publika miljöer. Lägesbilden visade bland annat att det finns ett stort mörkertal och att den genomsnittlige gärningsmannen, när det gäller sexuellt ofredande mot flickor, är män mellan 15 och 25 år.

Källa: Polisen

Så ska polisen också arbeta mot sexuella ofredanden

• Arbeta efter en samverkansmodell tillsammans med kommuner, arrangörer och andra parter.

• Driva och säkerställa en tidig samverkan vid arrangemang.

• Ansvara för att en gemensam lägesbild, orsaksanalys och åtgärder tas fram tillsammans med till exempel kommun och arrangör.

• Ställa krav på de som arrangerar festivaler för ungdomar, till exempel på antal publikvärdar.

• Arbeta med trygghetsskapande åtgärder och ökad synlighet vid offentliga tillställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet