En man dödades i en skottlossning med polis i södra Stockholm under onsdagskvällen. Foto: Christine Olsson/TT

Polisskott och mordförsök utreds

Två utredningar pågår efter polisskjutningen i Bagarmossen. Dels försöker polisen komma fram till varför en man sköt mot en patrull och dels utreder åklagare patrullen som besvarade elden.

Polis larmades under onsdagskvällen till Bagarmossen i södra Stockholm med anledning av en beväpnad man. Mannen åkte från centrum i en bil som stoppades av en patrull.

– Föraren klev ur fordonet med ett vapenliknande föremål. Polispatrullen sköt mot honom så att han blev skadad, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholm, till TT.

Okänt förflutet

Mannen, som enligt polisen är född 1988, fördes till sjukhus men avled under kvällen. Polisen har inlett en förundersökning som rör försök till mord och grovt vapenbrott.

– Vi kollar vem den avlidne är, hans bakgrund och vad som kan ha föranlett det här. Vi kommer under dagen ha extra många poliser på plats i Bagarmossen för att ta vittnesuppgifter, säger Carina Skagerlind.

Även de båda bilarna ska undersökas, och enligt inledande uppgifter träffades polisbilen av flera skott.

Får stöd

De två poliserna ska ha klarat sig utan fysiska skador, men de har fått hjälp.

– De poliser som är inblandade i svåra händelser tas omhand, och det handlar bland annat om debriefing, säger Carina Skagerlind.

Hur mår de nu?

– Jag har inte haft kontakt med dem, men man kan bara föreställa sig hur man mår efter en sådan här händelse och självklart mår man inte bra.

Utreds alltid

Även polisernas agerande vid skjutningen utreds.

– Jag har inlett förundersökning för vållande till annans död och tjänstefel, och jag håller på att jobba med det. Det är brukligt att man gör det i de här situationerna, säger Maria Sterup, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, till TT.

Särskilda åklagarkammaren har till uppgift att bland annat utreda om poliser har begått brott.

Fakta: Dödande polisskott senaste åren

Visa

Under 2000-talet har i snitt en person om året skjutits ihjäl av polisen, men de senaste åren har antalet ökat. Förra året noterades två fall, 2014 inträffade tre dödsskjutningar och 2013 var det fyra personer som sköts ihjäl av polis.

Källa: Polisen

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer